fredag den 27. januar 2012
Lidt gode nyheder fra boligfronten
Færre har problemer med at betale terminen
Realkreditforeningen har netop offentliggjort antallet af boligejere i restance i 3. kvartal 2011 - altså boligejere der ikke er i stand til at betale deres terminer til tiden - og tallene viser, at den svagt faldende tendens siden slutningen af 2009 er fortsat.
Således lå restanceprocenten på 0,37 % mod 0,41 % kvartalet før og den lå på 0,6 % i slutningen af 2009. Det svarer til, at omtrent 5.500 boligejere i øjeblikket har problemer med at betale terminen - det er et fald på cirka 3.500 boligejere i forhold til slutningen af 2009.
”Den mindre bedring vi har oplevet gennem de seneste år kan henføres til de historisk lave renter samt, at udviklingen på arbejdsmarkedet har været noget mere stabil i forhold til tiden lige efter finanskrisen. Især udviklingen på arbejdsmarkedet spiller en nøglerolle i forhold til risikoen for restancer og siden hen tvangsauktion,” siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hillingsøe Heinig og fortsætter:
”Selv om dansk økonomi kæmper med sløj økonomisk vækst, risiko for stigende ledighed og et boligmarked under pres, så må vi sige, at boligejerne indtil videre økonomisk set har klaret sig godt igennem krisen.”
Sammenligner vi eksempelvis med situationen i starten af 1990´erne, så har restanceprocenten holdt sig bemærkelsesværdigt meget lavere end dengang. Tilbage i 1990 lå restanceprocenten på voldsomme 2,6 % - et så højt niveau i dag ville svare til, at tæt ved 40.000 boligejere ville have problemer med at klare terminen - altså næsten 35.000 flere boligejere end det vi oplever i dag.
”Den store forskel mellem dengang og i dag er først og fremmest et markant lavere ledighedsniveau, men det spiller også en rolle, at danskerne har haft mulighed for FlexLån® og afdragsfrihed, som har sikret en del boligejere rekordlave ydelser på deres lån i disse ellers triste økonomiske år,” siger han.
Set i et internationalt perspektiv er der ofte et kritisk lys på den store gældssætning i de danske husholdninger. Trods dette må vi sige, at danskerne generelt set er blandt duksene i en sammenligning på tværs af lande, når det kommer til, at betale vores huslejer eller terminer på boliglånet.
torsdag den 26. januar 2012
Ekspert spår stigende boligpriser til sommer
Hvis 2011 har budt på sort tunnelsyn for boligejerne, så er der lys for enden af tunnelen i 2012. Sådan lyder vurderingen fra flere boligeksperter.
Lektor ved Syddansk Universitet i Odense, Morten Skak, siger til Fyens Stiftstidende, at boligpriserne i Danmark vil begynde at stige til sommer. Han baserer blandt andet sin forudsigelse på, at aktiekurserne har udviklet sig positivt.
"Når kurserne stiger, indikerer det, at folk tror mere på fremtiden, og forventninger i sig selv påvirker det økonomiske forløb," siger Morten Skak til avisen.
Han forklarer udviklingen med, at både den amerikanske og den tyske økonomi kører bedre, og at arbejdsløshedstallene i Danmark ikke bliver helt så negative, som man forudser i prognoserne.
"Og alene det, at tingene bliver mindre negative, det er jo i sig selv positivt. Tilliden betyder meget for, hvordan økonomien udvikler sig og det smitter af på ejendomsmarkedet," fortæller Morten Skak til avisen.
Ifølge homes husprisindeks faldt huspriserne med 6,6 % i løbet af 2011, men der er udsigt til, at priserne stabiliserer sig i år, men om priserne ligefrem vil stige er mere usikkert, lyder vurderingen fra home. Danske Bank regner med et prisfald på knap 1 % set over året.
”Når vi kigger på prognoser for salgspriserne, så vurderer vi, at der er tale om et boligmarked i bedre balance. Det kan dog ikke udelukkes, at vi vil se et fald i udbudspriserne (den pris boligerne er udbudt til, red.) hen over året, men det er vores vurdering, at salgspriserne vil være tæt på status quo set over landet som helhed,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home og kommer med en lille formaning:
”Hvis sælgerne overfortolker positive udmeldinger om markedet og sætter priserne for højt, så vil de øjeblikkeligt blive straffet af køberne, der vil springe videre til næste bolig. Det er de realistiske priser, der får boligen solgt,” slutter han.
onsdag den 25. januar 2012
Flyt i nyt i Gyngemosen
Sjælsø og home starter nu udlejningen af de første lejligheder i det helt nye lejlighedskompleks Søborg Huse i det tidligere TV-Byen
De første 40 af foreløbig 98 moderne, lyse og lækre lejligheder i den helt nye bebyggelse Søborg Huse er klar til indflytning fra midten af maj måned. Sjælsø er i disse uger i gang med at finpudse de sidste finesser, inden de første 40 familier kan flytte ind i det attraktive og bynære etagebyggeri, der samtidig er tæt på naturen.
De 40 lejligheder er en del af i alt 98 boliger fordelt på to blokke, som første etape af Søborg Huse består af. Senere kommer yderligere to blokke til, der vil bringe antallet af lejligheder i bebyggelsen op på 210.
Alle lejligheder er lyse og moderne indrettet med gode materialer. Størrelsen er fra 87 til 102 kvm. fordelt på tre- og fire-værelses boliger med fri udsigt over det tilstødende villaområde. Der er etableret varmegenvinding i bebyggelsen, hvilket sikrer beboerne et lavt varmeforbrug. Stuelejlighederne får terrasse og en lille have, mens alle øvrige lejligheder har altan. Huslejeniveauerne går fra 8.900 til 11.600 kr. om måneden.
”Vi starter udlejningen allerede på søndag, og der skal nok blive stor interesse. Erfaring fra tidligere salg og udlejningen i Gyngemosen har vist, at det er et attraktivt område, som mange gerne vil flytte til – både de unge, børnefamilierne og de mere modne,” fortæller Lone Bøegh Henriksen, home Søborg/Dyssegaard, der varetager udlejningen for Sjælsø.
Området husede tidligere TV-Byen, inden DR flyttede til Ørestad, og siden har Sjælsø nænsomt forvandlet området til et helt nyt boligområde med omkring 700 boliger – fordelt på både lejligheder og huse - velfungerende daginstitutioner samt indkøbsmuligheder. Desuden er der etableret flere grønne områder og en kunstig sø, som giver Gyngemosen den helt rigtige balance.
Søborg Huse er tegnet af Tegnestuen Vilhelm Lauritzen, som for øvrigt også tegnede den oprindelige TV-Byen.
På søndag mellem kl. 11.00 og 12.30 holder home Åbent Hus i Søborg Huse.
Se meget mere om Søborg Huse på her – eller kontakt home Søborg/Dyssegaard på tlf: 3967 1818
torsdag den 19. januar 2012
Prognose 2012: Boligsælgerne er gennem det værste
Huspriserne er faldet 6,6 % i 2011. Ny prognose forventer prisfald på knap 1 % i 2012
Et hus på 140 kvadratmeter er blevet 120.000 kr. billigere i løbet af 2011, viser årsopgørelsen fra home og Danske Bank. Skidt for boligejerne, godt for køberne.
Året sluttede med et prisfald på 0,4 % fra november til december, og det bringer det samlede prisfald op på hele 6,6 % i 2011, viser homes husprisindeks. 10 ud af 12 måneder i 2011 bød på prisfald.
”Statistikkerne taler deres tydelige sprog: 2011 var et alvorligt anslag på boligmarkedet med markante prisfald og for få handler. Det gode er, at det næsten kun kan gå fremad, og vi forventer også, at boligejerne har fået de værste slag,” siger kommunikationschef i home, Mads Ellegaard.
Også ejerlejlighederne fås til lavere priser nu. Priserne faldt 1,1 % i december, og det seneste år er de dykket 5,8 % - eller 94.000 kr. for en lejlighed på 85 kvadratmeter. 8 ud af 12 måneder i 2011 bød på prisfald.
”Boligpriser og renter bliver næppe meget mere favorable end lige nu. Vi forventer, at priserne vil falde lidt endnu, men langt mindre end de omtrent 6 % i 2011, og at vi vil se lidt flere bolighandler i 2012. Der er dog mange usikkerhedsmomenter, som i løbet af 2012 kan få markedet til at gå i den ene eller anden retning, men som det ser ud nu, bliver 2012 et rimeligt år for boligejerne og et godt år for køberne, der har råd til at handle,” siger Mads Ellegaard.
Danske Bank forventer i en ny prognose, at huspriserne i gennemsnit vil være 4,7 % mindre værd i 2012 – set over hele året – sammenlignet med hele 2011. Tallet dækker reelt over, at priserne allerede er faldet markant i særligt 2. halvår af 2011.
Når økonomerne kigger et år frem fra slutningen af 2011, så tegner der sig en markant opbremsning i faldet. Danske Bank forventer, at priserne i 4. kvartal 2012 på landsplan er faldet med 0,7 % sammenlignet med 4. kvartal 2011.
home understreger, at prisstatistikkerne og prognoserne tager udgangspunkt i salgspriser – altså boliger, der er solgt.
”Noget andet er de udbudte priser. Det er helt afgørende for succes, at man som boligsælger sætter en realistisk og skarp pris fra start af, eller hurtigst muligt får justeret prisen, så den matcher købernes lyst og formåen,” siger Mads Ellegaard.
onsdag den 18. januar 2012
Flere jobopslag er medicin for boligmarkedet
Jobportal: Jobmarkedet har det bedre, end rygtet siger
Hvad kom først hønen eller ægget? Det er som bekendt umuligt at svare på, lige som det også er svært at fastslå, om det er fremgang på boligmarkedet, der skal sætte fornyet fut under arbejdsmarkedet eller omvendt.
Men det er et faktum, at boligmarkedet og arbejdsmarkedet er nært forbundet.
Derfor er det også et positivt tegn for boligmarkedet i 2012, når landets største jobportal, jobindex.dk, nu melder, at flere stillinger bliver slået op.
”Både dronningen og statsministeren snakkede om krise i deres nytårstaler, og der er også rigeligt af problemer i de danske og europæiske økonomier, men det danske jobmarked har det faktisk bedre end man skulle forvente,” skriver Kaare Danielsen, der er administrerende direktør for Jobindex A/S i en kommentar til det aktuelle udbud af jobs.
Ifølge Kaare Danielsen, der stiftede Jobindex i 1999, blev der i december måned i alt lagt 16.700 nye jobannoncer på internettet sæsonkorrigeret, hvilket er en lille stigning i forhold til november og en stigning på 8 % i forhold til december sidste år.
Ifølge home er en bedring i situationen på jobmarkedet et af de afgørende faktorer for, at boligmarkedet retter sig op:
”Boligmarkedet er i øjeblikket præget af usikkerhed ikke mindst blandt køberne. Fremgang i beskæftigelsen vil uden tvivl også sætte gang i flyttehjulet igen,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home, på baggrund af en spørgeundersøgelse blandt boligejere og boligkøbere, som home har gennemført i 2011.
Den viser, at ud over at miste jobbet er det stigende rente og boligskat, der bekymrer danskerne mest.
tirsdag den 17. januar 2012
homeApp - nu med boligvideo
VIDEO VIDEO: Nu er home klar med en ny version af bolig-app
Med homes app til iPhone og Android har du hele boligmarkedet i lommen. Siden lanceringen i maj 2011 har cirka 40.000 hentet homeApp i AppStore og Android Market, og nu er der en ny, forbedret version klar til såvel nuværende som nye brugere.
Grundlæggende er app’en, som altså også viser boliger fra andre mæglere end home, den samme, men der er et par nye features i den seneste version. Dels er ’Nær mig’ søgningen forbedret, så søgeresultat opdateres løbende i forhold til kortudsnit. Og dels er præsentation af boliger til salg hos home udvidet med video.
Især tilføjelsen af videopræsentationerne forventer Lone Bøegh Henriksen sig meget af. Hun fremhæver fordelen ved video, der udnytter smartphonens muligheder optimalt via film og lyd, som home pt. er den eneste ejendomsmæglerkæde, der tilbyder.
”Det giver en rigtig god brugeroplevelse. Brugerne får det hele serveret i videoerne, der guider dem rundt i de boliger, de har søgt frem - uden at skulle klikke på smartphonens relativt lille skærm,” forklarer hun.
Desuden er der lavet en række justeringer, tilføjelser og rettelser i app’en, der øger brugervenligheden og reducerer strømforbruget.
Smartphones med raketfart blevet en meget integreret del af boligkøbernes jagt på den rigtige bolig. Især efter at home i efteråret indførte de såkaldte QR-koder i de trykte annoncer. Når man scanner koden, starter en videopræsentation af huset eller lejligheden, som er tilpasset telefonen.
”Den mulighed har køberne virkelig taget til sig. Boligvideoerne er i alt blevet vist over en halv million gange på få måneder, og efter at vi har indført QR-koder i avisannoncerne, er seerskaren og antallet af sete videoer vokset betydeligt,” siger Lone Bøegh Henriksen.
homeApp: Boligsøgning på farten eller i sofaen
Hvis du er boligkøber og har en smartphone, kan du opnå en række fordele med homeApp:
• Du kan få overblik over, hvad der er til salg nær dig.
• Du kan selvfølgelig også søge boliger på normal vis på din smartphone.
• Du får adgang til plantegninger, video, fotos og fakta, når og hvor det passer dig.
• Du får besked, når der er ændringer til én af dine favoritboliger eller favoritsøgninger.
• Du kan finde den nærmeste home ejendomsmægler.
• Du kan læse nyheder om, hvad der rører sig på boligmarkedet.
• Du kan se prisstatistikker for de kommuner og postnumre, der interesserer dig.
homeApp, der er gratis, kan også hentes ved at sende en sms med teksten “HOMEAPP” til 1220*
Har man allerede downloadet homeApp, får man automatisk tilbudt at opdatere til den nye version. Læs mere om homeApp på www.home.dk/homeapp
* koster almindelig sms-/datatakst. Samtidig fraskrives fortrydelsesretten.
fredag den 13. januar 2012
Billigere at eje hus nu end i 80’erne
Din løn rækker til at købe meget mere hus – laveste udgift de seneste ti år
Det var dengang, hvor statsministeren hed Schlüter, hvor dansk fodbold slog igennem, og hvor boligmarkedet var igennem hele to boligkriser på et årti: 1980’erne!
Nu hedder statsministeren Thorning, dansk fodbold er måske på vej mod en ny guldalder, og boligkrisen har gjort det billigere end i 80’erne at blive boligejer.
”Ser man på den såkaldte boligbyrde, er svaret ret klart. Prisniveauet er absolut ikke højt. Udgiften ved køb af en bolig, sammenholdt med indkomsten, er omtrent på det laveste niveau i ti år. I løbet af de sidste 25 år har boligbyrden faktisk kun været lavere i en periode i 1990'erne, hvor boligmarkedet var presset, især i begyndelsen af årtiet,” siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen.
Boligbyrden måler udgiften ved køb af en bolig ved det aktuelle niveau for boligpriserne, renten på en 30-årig realkreditobligation, boligskatter m.v.
Ifølge ejendomsmæglerkæden home står de billige boliger i skærende kontrast til et boligmarked i bakgear mange steder i landet.
”Boliger til lave priser og historisk lave renter er forklaringen på, at der trods alt er købere, der udnytter situationen ved at købe bolig nu, hvor udvalget er stort,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.
Det var dengang, hvor statsministeren hed Schlüter, hvor dansk fodbold slog igennem, og hvor boligmarkedet var igennem hele to boligkriser på et årti: 1980’erne!
Nu hedder statsministeren Thorning, dansk fodbold er måske på vej mod en ny guldalder, og boligkrisen har gjort det billigere end i 80’erne at blive boligejer.
”Ser man på den såkaldte boligbyrde, er svaret ret klart. Prisniveauet er absolut ikke højt. Udgiften ved køb af en bolig, sammenholdt med indkomsten, er omtrent på det laveste niveau i ti år. I løbet af de sidste 25 år har boligbyrden faktisk kun været lavere i en periode i 1990'erne, hvor boligmarkedet var presset, især i begyndelsen af årtiet,” siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen.
Boligbyrden måler udgiften ved køb af en bolig ved det aktuelle niveau for boligpriserne, renten på en 30-årig realkreditobligation, boligskatter m.v.
Ifølge ejendomsmæglerkæden home står de billige boliger i skærende kontrast til et boligmarked i bakgear mange steder i landet.
”Boliger til lave priser og historisk lave renter er forklaringen på, at der trods alt er købere, der udnytter situationen ved at købe bolig nu, hvor udvalget er stort,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.
torsdag den 12. januar 2012
Gladsaxe har høj væXst-factor
Gladsaxe kommune er på vækstholdet de næste 20 år
Danskerne flytter fra landet og trækker mod byerne – for at bosætte sig i blandt andet Gladsaxe kommune.
Urbanisering kalder man tendensen, der også fortsætter i årene, der kommer, hvor flere og flere borgere vil bosætte sig i byområder.
Og det er en klar fordel for Gladsaxe kommune. Tal fra Danmarks Statistik dokumenterer, at vi vil være godt 8000 tusinde flere borgere i kommunen i 2030. Det rækker til plads som nummer 6 på vækstholdet. De første fem er Vallensbæk, København, Horsens, Aarhus og Frederiksberg. Faktisk er der udsigt til flere borgere i cirka 2 ud af 3 kommuner i Danmark, mens den sidste tredjedel vil miste borgere.
”Vi er i den heldige situation, at flere borgere flytter til og bliver her, end der forlader os. Det vil øge efterspørgslen efter et sted at bo, og alt andet lige vil det gøre det mere attraktivt at eje en bolig i vores kommune,” siger indehaver Lone Bøegh Henriksen, som blandt andet driver home-forretninger i Søborg og Bagsværd.
Job og uddannelse
Nogle af de faktorer, der får flere til at blive og bosætte sig i område, er særligt mulighederne for at uddanne sig og få arbejde. Og så betyder kommunens ’serviceniveau’ – lige fra by- og kultur, til butikker og transport, skole og institutioner også rigtig meget.
”Så intet er jo givet. Vi skal passe og pleje byen for at smøre vores vækstfaktor,” siger hun.
Midt i en tid, hvor det er svært at få ørenlyd for krisesnakken, er det vigtigt at huske på, at Gladsaxe fortsat er attraktiv – og ikke mindst vil være det fremover også.
”Lige nu sætter mange deres beslutninger på standby – også på boligmarkedet. Langt de fleste køber bolig med et længere perspektiv end de næste par år, fordi vi har et behov, og fordi vi har nogle drømme. Og typisk bor vi i samme hus i mere end 20 år,” fortæller Lone Bøegh Henriksen.
Ifølge home sker der lige nu også en lokal urbanisering.
Vi tripper på dørtrinnet til boligmarkedet
Rundspørge: Danskerne har stort opsparet behov for at købe bolig. 150.000 husstande overvejer at købe i løbet af det næste års tid
Hele seks procent af de danske husstande overvejer at købe bolig inden for det kommende år, viser ny rundspørge fra Epinion. Det svarer til 150.000 potentielle købere, og hvis bare halvdelen af dem gør alvor af planerne, så sendes omsætningen på det danske boligmarked, hvor der lige nu er godt 80.000 boliger til salg, tilbage i topform, skriver Berlingske Business.
Halvdelen svarer nemlig omtrent til de cirka 75.000 årlige handler, da boligmarkedet toppede.
Tidligere har Institut for Konjunktur-Analyse hvert kvartal kortlagt danskernes planer for at købe og sælge bolig på 12 måneders sigt, og her har 3-4 % typisk haft planer om køb.
At der lige nu altså er et stort opsparet behov for at købe bolig, er ifølge home ikke underligt.
”Det er en helt naturlig konsekvens. For efter en periode med et stille boligmarked er der en pukkel af familier på ’stand by’, fordi danskerne i en længere periode kun har solgt og købt bolig, hvis det var absolut nødvendigt – som ved skilsmisse, dødsfald eller arbejdsløshed. Mange har hidtil holdt sig tilbage, selv om de har fået flere børn, børnene er flyttet hjemmefra eller har fået job i en anden by,” siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.
Færre end 30 % af deltagerne i undersøgelsen mener i øvrigt, at sælgerne kræver en for høj pris, mens over halvdelen af danskerne vurderer, at den største udfordring for boligmarkedet er købernes forsigtighed.
Hver tredje af de potentielle købere i rundspørgen angiver, at de bare tager sig god tid til at kigge blandt de mange boliger til salg, før de slår til. Og det fremgår også, at køberne ikke frygter de faldende priser.
tirsdag den 3. januar 2012
Godt nytår og velkommen til 2012
Jeg vil gerne starte med at ønske dig og din familie et rigtigt godt nytår. For jeg tror, det bliver et godt nyt år, selvom krisen fortsat træder lidt på boligmarkedets bremse.
Hos home LBH mærkede vi naturligvis også krisen i 2011. Men alligevel kan vi se tilbage på et år, hvor vi gennem vores 10 forretninger i København, Det Grønne Område og Nordsjælland har formidlet rigtig mange handler.
Helt nøjagtigt har vi for vores kunder solgt 750 boliger af alle typer gennem de seneste 12 måneder. Det betyder, at home Lone Bøegh Henriksen har hjulpet 1500 familier med enten af sælge eller købe helårs- eller fritidsbolig. Det er trods alt nogle stykker.
Derfor starter vi 2012 som vi sluttede 2011 - i fuld fart. For vi ved, at vi skal yde en ekstra indsats for at få succes. Vi starter året med et stort Åbent Hus arrangement på søndag den 8. januar, hvor vi byder alle interesserede mulige købere indenfor i flere hundreder af de boliger, der er til sal gennem home LBH. Se på home.dk hvornår dørene i de enkelte boliger er åbne.
Lone
Abonner på:
Opslag (Atom)