fredag den 27. januar 2012

Lidt gode nyheder fra boligfronten


Færre har problemer med at betale terminen

Realkreditforeningen har netop offentliggjort antallet af boligejere i restance i 3. kvartal 2011 - altså boligejere der ikke er i stand til at betale deres terminer til tiden - og tallene viser, at den svagt faldende tendens siden slutningen af 2009 er fortsat.

Således lå restanceprocenten på 0,37 % mod 0,41 % kvartalet før og den lå på 0,6 % i slutningen af 2009. Det svarer til, at omtrent 5.500 boligejere i øjeblikket har problemer med at betale terminen - det er et fald på cirka 3.500 boligejere i forhold til slutningen af 2009.

”Den mindre bedring vi har oplevet gennem de seneste år kan henføres til de historisk lave renter samt, at udviklingen på arbejdsmarkedet har været noget mere stabil i forhold til tiden lige efter finanskrisen. Især udviklingen på arbejdsmarkedet spiller en nøglerolle i forhold til risikoen for restancer og siden hen tvangsauktion,” siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hillingsøe Heinig og fortsætter:

”Selv om dansk økonomi kæmper med sløj økonomisk vækst, risiko for stigende ledighed og et boligmarked under pres, så må vi sige, at boligejerne indtil videre økonomisk set har klaret sig godt igennem krisen.”

Sammenligner vi eksempelvis med situationen i starten af 1990´erne, så har restanceprocenten holdt sig bemærkelsesværdigt meget lavere end dengang. Tilbage i 1990 lå restanceprocenten på voldsomme 2,6 % - et så højt niveau i dag ville svare til, at tæt ved 40.000 boligejere ville have problemer med at klare terminen - altså næsten 35.000 flere boligejere end det vi oplever i dag.

”Den store forskel mellem dengang og i dag er først og fremmest et markant lavere ledighedsniveau, men det spiller også en rolle, at danskerne har haft mulighed for FlexLån® og afdragsfrihed, som har sikret en del boligejere rekordlave ydelser på deres lån i disse ellers triste økonomiske år,” siger han.

Set i et internationalt perspektiv er der ofte et kritisk lys på den store gældssætning i de danske husholdninger. Trods dette må vi sige, at danskerne generelt set er blandt duksene i en sammenligning på tværs af lande, når det kommer til, at betale vores huslejer eller terminer på boliglånet.

Ingen kommentarer: