torsdag den 12. januar 2012

Vi tripper på dørtrinnet til boligmarkedet


Rundspørge: Danskerne har stort opsparet behov for at købe bolig. 150.000 husstande overvejer at købe i løbet af det næste års tid

Hele seks procent af de danske husstande overvejer at købe bolig inden for det kommende år, viser ny rundspørge fra Epinion. Det svarer til 150.000 potentielle købere, og hvis bare halvdelen af dem gør alvor af planerne, så sendes omsætningen på det danske boligmarked, hvor der lige nu er godt 80.000 boliger til salg, tilbage i topform, skriver Berlingske Business.

Halvdelen svarer nemlig omtrent til de cirka 75.000 årlige handler, da boligmarkedet toppede.

Tidligere har Institut for Konjunktur-Analyse hvert kvartal kortlagt danskernes planer for at købe og sælge bolig på 12 måneders sigt, og her har 3-4 % typisk haft planer om køb.

At der lige nu altså er et stort opsparet behov for at købe bolig, er ifølge home ikke underligt.

”Det er en helt naturlig konsekvens. For efter en periode med et stille boligmarked er der en pukkel af familier på ’stand by’, fordi danskerne i en længere periode kun har solgt og købt bolig, hvis det var absolut nødvendigt – som ved skilsmisse, dødsfald eller arbejdsløshed. Mange har hidtil holdt sig tilbage, selv om de har fået flere børn, børnene er flyttet hjemmefra eller har fået job i en anden by,” siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.

Færre end 30 % af deltagerne i undersøgelsen mener i øvrigt, at sælgerne kræver en for høj pris, mens over halvdelen af danskerne vurderer, at den største udfordring for boligmarkedet er købernes forsigtighed.

Hver tredje af de potentielle købere i rundspørgen angiver, at de bare tager sig god tid til at kigge blandt de mange boliger til salg, før de slår til. Og det fremgår også, at køberne ikke frygter de faldende priser.

Ingen kommentarer: