torsdag den 28. marts 2013

Først NU kommer boligkøberne


ANALYSE: Påsken nydes i familiens skød. Flere fremvisninger, når helligdagene er ovre

Påsken står mere på familiebesøg end på fremvisning af bolig. I tiden op til påske har ejendomsmæglerne mere travlt med at gøre ’nyheder’ klar på nettet end at vise frem, så boligerne er klar til den kommende tids højsæson. I ugerne før og efter påske banker køberne mere på hos ejendomsmægleren, viser en aktuel opgørelse over fremvisninger hos home fra 2009-2012.
 
I snit falder antallet af fremvisninger med 18 % i påskeugen i forhold til ugen før, for så igen at stige i snit 28 % i ugen efter påske.

”Danskerne har travlt med at være sociale i påsken og ikke mindst at slappe af. Først efter påske booker de fremvisninger, og interessen for at købe stiger,” siger Mads Ellegaard, der er relationschef i home, og fortæller videre:

”Mæglernes erfaring er, at køberne bruger pauserne mellem påskefrokosterne til at snuse i boligaviser, søge på internettet eller tage rundt i nærområdet og kigge på de boliger, der er til salg. Derfor er det vigtigt at få sat boligen til salg nu, hvor boligmarkedet træder ind i sin traditionelle højsæson.”

 Ifølge en analyse fra Realkredit Danmark er 2. kvartal generelt kendetegnet ved en tydelig fremgang i antallet af handler – tydeligst for sommerhuse.

Påsken står dog til dels i boligkøbernes tegn – ved Åbent Hus og på nettet. Ifølge en opgørelse over besøg på home.dk over de seneste tre år er det 2. påskedag, der hitter.

”Efter en hyggelig påske med familien, bruger mange 2. påskedag til at søge boliger på nettet og bestille fremvisninger i ugen, der kommer. Så man kan sige, at vi skaber de første uforpligtende kontakter på nettet og ved Åbent Hus i påsken, men det er først i ugen efter, at højtiden på boligmarkedet rigtigt indfinder sig,” fortæller Mads Ellegaard, der er relationschef i home.

Han gør i øvrigt opmærksom på, at det er nogenlunde det samme mønster, der tegner sig i julen, hvor boligsøgningen også tager fart 2. juledag efter et par stille dage helliget familie og venner.

”Forklaringen er nok, at vi har god tid og nok særligt bruger højtiderne som et frirum til at tale om vores drømme – blandt andet boligdrømmene,” siger Mads Ellegaard.

mandag den 25. marts 2013

"Skovtofte" i Virum omdannes til attraktivt boligområde


 
Illustration: 3D visualisering af rækkehusene og den historiske palæejendom fra 1900-tallet ’Ebenezer’ ombygget til ejerlejligheder.
Det ca. 50.000 kvadratmeter store charmerende naturområde ”Skovtofte”, der indtil 2009 husede det Socialpædagogiske Seminarium, omdannes nu til et spændende boligområde med rækkehuse og ejerlejligheder. Det naturskønne område ligger tæt på Mølleådalen og Bagsværd Sø i Virum.
Skovtoftes beboere kommer til at bo i parklignende omgivelser blandt gamle træer, skulpturer og en æblelund. Det fantastiske område, med en helt unik stemning, kommer til at rumme forskellige boligtyper: Skovtoftes tre historiske palæejendomme fra 1900-tallet, ’Ebenezer’, Pella’ og ’Zoar’ ombygges til 21 ejerlejligheder, med respekt for den oprindelige arkitektur - og 50 nye rækkehuse skyder op fra bunden.

Rækkehusene bliver i både et og to plan og varierer i størrelse fra ca. 100 til 150 kvadratmeter. De opføres i små grupper med to-tre huse, der placeres forskudt for hinanden, hvilket giver god privathed for den enkelte bolig. Rækkehusene bliver opført med energiøkonomi for øje - de producerer blandt andet selv energi fra solceller på taget. Bebyggelsen opføres i den nordlige del af Skovtofteområdet - således friholdes de store fællesarealer til for eksempel den grønne kile, der forbinder Hummeltoftevej med Lyngby Åmose.
Ejerlejlighederne, der indrettes i de gamle palæbygninger, bliver i ét plan og varierer i størrelse fra ca.
90 - 250 kvadratmeter.


Salget starter 2. Påskedag
Projektet realiseres etapevis over de kommende ca. to år. Salget af de første 16 rækkehuse starter på mandag den 1. april, og interesserede er velkommen til at komme til Åbent Hus på Hummeltoftevej 139 i Virum fra klokken 12 til 13. home Kgs. Lyngby /Virum, der står for salget, ser frem til salgsstarten:
 
”Vi glæder os til at give de mange interesserede et indblik i dette byggeri, der bliver helt i særklasse,” siger Lone Bøegh Henriksen, indehaver af home Kgs. Lyngby/Virum.
 
De 16 første rækkehuse vil være indflytningsklar til november 2013, mens det fra juni vil være muligt at besøge en prøvebolig.

Erfarne kræfter bag projektet
Det er Borohus Skovtofte - et datterselskab af svenske Borohus AB - der som bygherre vil forestå byggeriet. Borohus AB er blandt Sveriges største producenter af boliger, og er et yderst solidt selskab med AAA rating. Selskabet har siden 1928 opført mere end 110.000 boliger i flere lande - herunder i Danmark.

Skovbørnehaven Mariehønen
I forbindelse med opførelsen af de nye rækkehuse flyttes Skovbørnehaven ’Mariehønen’ til nye og tidssvarende bygninger på den sydvestlige del af grunden, i nærheden af palæejendommen ’Pella’.

Læs mere om projektet på www.skovtofte.dk

 

Illustration: Luftfoto med 3D visualisering af rækkehusbebyggelsen.

 

onsdag den 13. marts 2013

Vurderingsarbejde for Finansiel Stabilitet


Det statslige selskab Finansiel Stabilitet A/S har efter en udbudsrunde i januar valgt home og to andre landsdækkende ejendomsmæglerkæder til at vurdere 1400 ejendomme i Danmark.
Vurderingerne skal alle foretages i 2013, og de første 900 ejendomme – 600 privatboliger og 300 erhvervsejendomme – skal være vurderet ultimo marts.

Formålet med vurderingerne er at fastslå ejendommenes aktuelle markedsværdier, som de forventes at kunne sælges til indenfor seks måneder.

Vurderingerne af de mange ejendomme sker som led i afviklingen af engagementer, der er overtaget fra nødlidende banker. I alt skal cirka 1.100 privatboliger vurderes. Finansiel Stabilitet har valgt at dele opgaven ligeligt mellem ejendomsmæglerkæderne EDC, Nybolig og home.

”Det er en omfattende opgave at vurdere så mange boliger på kort tid. Derfor har vi valgt at dele opgaven ud på tre landsdækkende mæglerkæder. Det sikrer os hastighed og fleksibilitet,” fortæller Jes Transbøl, underdirektør med ansvar for ejendomme i Finansiel Stabilitet i en pressemeddelelse.

Jes Transbøl oplyser, at der indløber omkring 90 vurderinger på privatboliger og 50 vurderinger på erhvervsejendomme om ugen frem til slutningen af marts.

I ejendomsmæglerkæden home falder de mange vurderinger for Finansiel Stabilitet sammen med, at boligmarkedet er på vej ind i de travle måneder.

”Mange af vores mæglere løber rigtig stærkt i øjeblikket for at nå de mange vurderinger for Finansiel Stabilitet. De skal jo foretages sideløbende med højsæsonens sædvanlige fremvisninger og vurderinger,” fortæller Mads Ellegaard, relationschef i home.

Finansiel Stabilitet har valgt at lade vurderingerne af de ca. 300 erhvervsejendomme ske efter en geografisk fordeling. Udover de 1.400 mæglervurderinger forventer Finansiel Stabilitet i 2013 selv at gennemføre ca. 2.500 vurderinger på erhvervsejendomme.

Fakta: Om Finansiel Stabilitet A/SSelskabet skal i overensstemmelse med lov om finansiel stabilitet medvirke til sikring af finansiel stabilitet i Danmark, særligt ved at overtage og afvikle aktiviteterne fra nødlidende pengeinstitutter. Finansiel Stabilitet afvikler overtagne kundeforhold og øvrige aktiviteter hurtigst muligt, økonomisk forsvarligt og med respekt for koncernens værdier. Finansiel Stabilitet er ejet af den danske stat gennem Erhvervs- og Vækstministeriet.
Kilde: finansielstabilitet.dk

Spændende projekter får opmærksomhed


 
Jeg har tidligere fortalt om et forholdsvis lavt antal nye projektbyggerier gennem de senere år. Men jeg skal da lige love for, at starten på 2013 har vendt op og ned på den dagsorden.

Først havde vi den sidste søndag i februar premiere på et helt unikt projekt, Henriksholm i Vedbæk. Projektet tiltrak alene den dag omkring 500 interesserede – og siden har mange andre fået tilsendt materiale om projektet.

Nu er home Lyngby/Virum så klar til at gå i gang med salget af endnu et meget spændende projekt. Denne gang i Virum. Det er området ”Skovtofte”, der skal bygges om til boligområde gennem de kommende cirka to år. Det projekt kan du læse mere om i vores avis homenyt, der kommer i uge 12.

Som ejendomsmægler er det naturligvis dejligt at kunne præsentere nye projekter. Men det er mindst lige så dejligt at se den store interesse. Det tolker jeg som endnu et signal om, at vi har lagt de stille tider på boligmarkedet bag os. Og det er ærligt talt meget positivt – for boligmarkedet og for nationaløkonomien.
 
Lone

lørdag den 9. marts 2013

Bofællesskaber hitter for seniorer


Eget rækkehus og et fælleshus – det er lig med stor livskvalitet for danske seniorer.
 
Det viser en ny undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, som antropolog Max Pedersen har gennemført. I Danmark er der mellem 200-300 seniorbofællesskaber, der typisk består af en klynge huse, der samler sig om et fælleshus med beboernes privatejede huse i tæt tilknytning.

Svarene i undersøgelsen tegner generelt et lyst billede af beboernes liv i fællesskaberne. Næsten samtlige adspurgte beboere siger, at de er tilfredse med at bo i deres bebyggelse, og lige så mange synes, de har et godt naboskab.

”Det er svært at opfatte disse udsagn som andet end udtryk for, at seniorbofællesskaberne har været en succes”, siger antropolog Max Pedersen til Realdania, der er blandt bidragsyderne til projektet.

Undersøgelsen viser, at fælleslokaler er kernen i fællesskabet. Der er stor forskel på, hvor meget og til hvad, husene bliver brugt. Aktiviteternes hyppighed spænder lige fra et par gange om året til hver dag. De fleste fælleshuse er dog i brug minimum en gang om ugen, og mange huse bruges to-tre gange om ugen eller mere. De mest populære aktiviteter er fællesspisning, kaffesammenkomster og motion, men der er også mindre grupper, som mødes om fx kortspil og håndarbejde.

Ejendomsmæglerkæden home peger på, at seniorer lige nu er de mest aktive boligsælgere – og i højere grad end for fem år siden – viser en analyse af homes bolighandler i 2012.

”Det er en livsbekræftende nyhed at høre om seniorboligfællesskaberne, og det motiverer forhåbentlig mange til at sætte skub bag deres boligdrømme. Villaen er en fantastisk base, mens vi har hjemmeboende børn. Vi ved, at mange seniorer rigtig gerne vil blive i lokalområdet, når huset bliver for stort, og her er et rækkehus for mange helt ideelt. Mange seniorer har drømmen og behovet om eget hus, en lille have og nyt naboskab – eksempelvis i et seniorbofællesskab,” siger Mads Ellegaard, relationschef i home.

Faktisk er det 25 år siden, at ideen om seniorbofællesskaber opstod. I den anledning udkommer der en bog med titlen ’Det store eksperiment’.

På home.dk er det under fritekstsøgning muligt at søge efter home-boliger med ’fælleshus’. ’bofællesskab’ eller eksempelvis ’seniorbofællesskab’.

søndag den 3. marts 2013

Boligejere skal skabe jobs


Regeringen vil genindføre tilskuddet i bolig-jobordningen i to år. Det er også godt for boligmarkedet, mener home

Regeringen vil genindføre muligheden for at trække udgifter til håndværkere og hjemmeservice fra i skat, den såkaldte bolig-jobordning.
Ordningen ser ud til at blive stort set identisk med den tidligere VK-regerings og vil gælde fra 1. januar med bagudvirkende kraft i resten af 2013 og hele 2014.


Borgerne vil altså som tidligere kunne få et skattefradrag til blandt andet forbedringer af boligen og hjemmeservice. Skattefradragene er på 15.000 pr. voksen i en husstand.
Ejendomsmæglerkæden home glæder sig over, at regeringen genindfører bolig-jobordningen.
 
”Ordningen giver mange boligejere det ekstra, lille skub, som mange har brug for i forhold til at forbedre deres huse. Populært sagt løfter ordningen både boligejernes hjem og humør, så det er et vigtigt skub på vejen frem,” siger Mads Ellegaard, der er relationschef i home.
 
home-kæden oplever, at mange boligejere har lagt nyt tag, udskiftet vinduer, efterisoleret osv. motiveret af bolig-jobordningen.
”Boligejerne får nogle bedre boliger at bo i, og vi får som ejendomsmæglere nogle bedre – og ofte mere energivenlige - boliger at sælge, hvilket tilfredsstiller mange boligkøberes krav,” fortæller Mads Ellegaard.

Han peger desuden på, at bolig-jobordningen også indirekte vil give en hjælpende hånd til boligmarkedet.

”Erfaringerne viser, at håndværkerfradraget skaber jobs – primært i byggebranchen – og den øgede beskæftigelse betyder, at vi kan undgå nogle tvangsauktioner samtidig med, at flere familier får råd til at købe bolig,” siger home-chefen.

Dansk Byggeri vurderer, at bolig-jobordningen i 2012 skabte cirka 5.000 jobs. Heraf knap 4.000 direkte i bygge- og anlægsbranchen og resten fra de erhverv, som leverer til branchen.