lørdag den 4. august 2012

Hvordan går det egentlig med boligpriserne?


Forskellige statistikker har vist både stigende og faldende priser over de seneste måneder. Det viser, at en stabilisering er i gang, vurderer home og Danske Bank

Hvis man følger med i pressens skriverier om udviklingen på boligmarkedet, kan man godt blive lidt forvirret, da der er mange tal i luften. Og de seneste par måneder har de forskellige statistikker peget i forskellige retninger.

Seneste prisstatistik kommer fra Danmarks Statistik.
Den viser, at prisen på enfamiliehuse faldt med 1,2 procent fra april til maj. Faldet på ejerlejligheder var noget større nemlig på 3 procent, mens sommerhusene faldt en smule mindre med 1 procent. Over det seneste år er enfamiliehuse nu faldet 7,4 procent i værdi, mens faldet i ejerlejlighedspriserne har været 7,9 procent. Prisfaldet på sommerhuse har dog været en smule mindre – omkring 4 procent.

Men prispilen peger hverken for alvor op eller ned på boligmarkedet lige nu – nærmere lige ud.

”Ser vi årets første fem måneder under ét, så har boligpriserne generelt bølget lidt op og ned. Således kommer faldet i maj måned ovenpå stigninger over hele linjen i april. Generelt peger pilen mod en begyndende stabilisering på boligmarkedet,” lyder vurderingen fra økonom i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen.

Ifølge økonomen tyder meget på, at vi skal vende os til, at gode nyheder afløser dårlige nyheder og omvendt. Det har været tilfældet med Danmarks Statistiks indeks for boligpriserne de seneste måneder, og det er også tilfældet for homes husprisindeks og Boligsidens markedsindeks, to pålidelige indikatorer for udviklingen i huspriserne, som kan give et fingerpeg om, hvilken retning huspriserne bevæger sig. I juni måned viste homes husprisindeks et lille fald, mens Boligsidens Markedsindeks viste en stigning.

I ejendomsmæglerkæden home deler kommunikationschef Mads Ellegaard den opfattelse.
”Det er brydningstid på boligmarkedet. Stabiliseringen er allerede i gang med blandt andet flere handler end sidste år og stabiliserede priser gennem 2012. At der så ikke er endnu mere damp på kedlerne skyldes, at gældskrisen i eurozonen spøger i kulissen. Hvis tøjlerne holdes stramt, så kan stabiliteten fortsætte, men løber gældskrisen løbsk, vil det påvirke det danske arbejdsmarked og dermed trygheden omkring privatøkonomien - og i sidste ende bolighandlen,” siger Mads Ellegaard og uddyber:

”Stabilitet er egentlig bedre end både stor opgang og nedgang i boligpriserne. Med stabiliteten har køberne en vished for, hvad de skal betale, og sælgerne ved, hvad de kan få for boligen. Bratte stigninger eller fald i priserne kan skabe overreaktioner, der gør, at sælgere og købere får sværere ved at finde hinanden. Ud fra det perspektiv er markedet i sin nuværende tilstand egentlig godt nyt for hele boligmarkedet. Derfor begynder vi i home at mangle boliger til salg i flere forretninger,” siger home-chefen.


Danske Bank forventer, at tendensen til stabilisering vil fortsætte de kommende måneder. De rekordlave boligrenter vil understøtte boligmarkedet. Til gengæld sætter de svage økonomiske udsigter en stopklods for egentlig fremgang på boligmarkedet. Sidste år var boligpriserne på en rutsjebanetur, som særligt var stejl omkring årsskiftet, hvor faldet i boligpriserne tog til i styrke.

”Den begyndende stabilisering betyder, at huspriserne næste år kun vil ligge en knivsspids lavere end i år – vi venter omkring 0,2 procent i vores seneste prognose,” siger Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank.

Ingen kommentarer: