onsdag den 25. juli 2012

Vi lytter - mindre - til økonomerne


Vi danskere viser lige nu øget tro på boligmarkedet. Men hvad bygger vi vores stigende optimisme på? Det har Boligøkonomisk Videnscenter set på i sin forventningsundersøgelse fra maj i år.

Nettotallet, hvor man sammenvejer positive og negative forventninger til prisudviklingen 1 år frem, faldt fra minus 22 ved seneste undersøgelse i december til minus 8 i maj, og det er umiddelbart lidt overraskende, at der lige nu viser sig tegn på en spirende optimisme, vurderer man i centret.

For at vurdere, hvilke forhold, som spiller ind på danskernes forventninger, spørges der i undersøgelsen også til, hvad de adspurgte har tænkt på, når de vurderer de fremtidige boligpriser. Man kan godt nævne mere end ét forhold.

Den væsentligste ændring siden december-undersøgelsen ligger i, hvor meget vi lytter til de økonomiske eksperters udtalelser.

I december 2011 svarede 40 %, at de tænkte på de økonomiske eksperters udtalelser. I maj 2012 er det kun 35 %, der tænker herpå, når de udtaler sig om boligpriserne.

78 % svarer Danmarks økonomiske situation, 77 % henviser til den faktiske boligprisudvikling igennem det seneste halve år, mens 41 % henviser til renteudviklingen. I december 2011 var de respektive tal til sammenligning78 %, 73 % og 43 %.

"De væsentligste ændringer siden sidste undersøgelse er således, at danskerne ikke mere tænker helt så meget på den faktisk konstaterede prisudvikling eller på eksperternes vurderinger, når de udtaler sig om boligprisernes fremtid," lyder det fra Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen.

Ejendomsmæglerkæden home har også i efteråret undersøgt, hvor meget danskernes holdning til boligmarkedet farves af økonomer, politikere og andet godtfolk.

"Vores analyse viste, at danskerne lytter mest til økonomerne - både dem i bank- og realkreditsektoren og dem på de højere læreranstalter rundt om i landet og mindst til deres kollegaer. Så de økonomiske eksperter har, trods en nedgang, stadig betydelig indflydelse på danskernes mening om boligmarkedet," siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.

Analysen til home Boligpanel, der består af cirka 1.800 boligejere og boligkøbere blev gennemført i oktober 2011. Knap 800 personer svarede.

Ingen kommentarer: