fredag den 4. maj 2012

Lav rente ’driller’ boligkøberne

Den faste rente på laveste niveau i 60 år – og det bekymrer faktisk boligkøberne lidt

Man skal tilbage til 1950´erne for at finde en effektiv realkreditrente på samme lave niveau som i dag. Det viser en opgørelse af de toneangivende realkreditrenter fra Realkreditforeningen.

Men den lave rente holder ikke blot hånden under boligmarkedet – den spiller også boligkøberne et psykologisk puds, vurderer ejendomsmæglerkæden home.

At renten er lav i disse år er ingen nyhed. Men at den rent faktisk er historisk lav er måske knap så kendt. Realkreditforeningen har analyseret renteniveauet på realkreditobligationer siden 1875, og tallene viser, at vi er tæt på en ’all time low’. Kun i enkelte år siden 1875 har realrenten været så lav, som den er i 2012.

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian kan gå skridtet længere tilbage i historien ved at se på udviklingen i Nationalbankens toneangivende rente:

”Det er svært at sammenligne lån over tid pga. ændringer i lånestrukturen, men ser vi på den toneangivende rente fra Nationalbanken, har den aldrig været lavere, siden Nationalbanken blev stiftet tilbage i 1818, efter at Danmark var gået statsbankerot,” fortalte han for nylig til et home-arrangement i Horsens.

home vurderer, at den meget lave rente lige nu på den ene side er med til at holde hånden under boligmarkedet, men samtidig med, at den faktisk har en psykologisk effekt på boligkøberne, der ikke gavner bolighandlen:

”Vi ved jo godt, at renten nok ikke kan blive lavere. Den kan kun stige fra det nuværende niveau, og det får nogle købere til at tænke sig om en ekstra gang. De ved godt, de har råd til at købe nu, men er bekymrede for, hvor høj renten bliver i fremtiden,” forklarer kommunikationschef i home Mads Ellegaard.

home peger på, at boligkøbere, der er usikre for fremtiden, netop kan overveje de fastforrentede lån, hvor renten er den samme i hele lånets løbetid. I banken bliver køberne godkendt til at købe en bolig på basis af finansiering med et fastforrentet lån.

”Men for at opnå en lavere ydelse vælger mange alligevel efterfølgende et rentetilpasningslån,” siger Mads Ellegaard fra home.

Ingen kommentarer: