lørdag den 28. april 2012

Billigere for førstegangskøbere

Finansieringsindeks: Mindst 15 % billigere for nye boligkøbere det seneste år

Det er blevet endnu et nøk billigere at blive boligejer over de seneste måneder. Det viser Realkredit Danmarks kvartalsvise finansierinsgsindeks, der med udgangspunkt i homes husprisindeks beregner, hvad det koster at finansiere et parcelhus på 140 kvadratmeter og en ejerlejlighed på 85 kvadratmeter på landsplan med udgangspunkt i en realkreditbelåning på 80 % af boligens værdi.

Ifølge home husprisindeks koster et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter 1.630.000 kroner på landsplan. Aktuelt vil realkreditfinansieringen af dette parcelhus løbe op i 5.300 kroner om måneden med et fastforrentet 3,5 %-lån med afdrag og 1.180 kroner med FlexLån® F1 uden afdrag.

For en gennemsnitslejlighed på 85 kvadratmeter, der ifølge homes ejerlejlighedsprisindeks aktuelt koster 1.560.000 kroner, kan man til sammenligning komme ned på fra 5.070 til 1.130 kroner om måneden.

”Finansieringsindekset er faldet endnu et nøk gennem det seneste kvartal som følge af lavere realkreditrenter og faldende boligpriser,” siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Set over det seneste år er finansieringsomkostningerne for et parcelhus faldet med næsten 15 % for et fastforrentet lån med afdrag og små 40 % for F1-lån uden afdrag.

”Det svarer til, at boligkøbere i dag gennemsnitligt set slipper 735-890 kroner billigere om måneden,” oplyser cheføkonomen og konkluderer, at nye boligkøbere har markant lettere ved at få boligøkonomien til at løbe rundt sammenlignet med tidligere år.

Ved køb af parcelhus løber udgifterne til et fastforrentet lån med afdrag aktuelt op i 13,5 % af den gennemsnitlige indkomst for en familie med børn – tilbage i 3. kvartal 2007 lå denne andel på hele 23 %. Er parcelhuset finansieret med afdragsfrit F1-lån, så bruges kun 3 % af familieindkomsten på realkreditlånet.
Denne andel er ikke set lavere i indeksets levetid, som går tilbage til og med 2004.

FAKTA: Om Realkredit Danmarks finansieringsindeksRD har med udgangspunkt i homes husprisindeks konstrueret et finansieringsindeks, hvor vi regner på, hvad det koster at finansiere et parcelhus på 140 kvm. og en ejerlejlighed på 85 kvm. på landsplan med udgangspunkt i en realkreditbelåning på 80 % af boligens værdi. Indekset drives hermed udelukkende af udviklingen i kvadratmeterprisen og renteniveauet på de forskellige realkreditlån. Indekset offentliggøres kvartalsvis og giver et aktuelt indblik i, om det er blevet lettere eller sværere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet.

Kilde: Realkredit Danmarks finansieringsindeks

Ingen kommentarer: