torsdag den 24. maj 2012

Tålmodighed ingen dyd for boligsælgere

Ny stor undersøgelse viser, at en skarp udbudspris giver en højere salgspris

Sælgeren af et gennemsnitligt parcelhus får flere penge for huset, hvis det er sat til markedsprisen, end hvis udbudsprisen er 10-20 % for høj.

Det viser en ny opgørelse af næsten 6.000 hushandler i ejendomsmæglerkæden home, som Realkredit Danmark har kigget nærmere på.

Konklusionen er, at en sælger får mere for sin bolig i kroner og ører med en skarp pris fra starten, end hvis den første udbudspris er sat lidt for højt. Det betyder, at tålmodighed i forbindelse med boligsalg ikke betaler sig. Det skriver Jyllands-Posten.

”Vi kan se, at de boligsælgere, der siden 2011 har sat en skarp udbudspris og er blevet solgt relativt hurtigt, generelt set er blevet belønnet med en højere salgspris,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, til avisen.

Han understreger, at der er usikkerhed forbundet med undersøgelsen, da det ikke er nøjagtigt det samme hus, som bliver sat til salg til to forskellige priser. Men den overordnede tendens er helt tydelig.

”En udbudspris, der er 5 % højere end salgsprisen, ender med at give sælgeren en kvadratmeterpris på 15.500 kr. Til sammenligning får en sælger kun mellem 14.000 og 15.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis udbudsprisen er sat 10-15 % for højt. Det viser, at en skarp udbudspris giver boligsælgeren omkring 100-200.000 kr. mere i salgspris for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter, også når vi tager højde for regionale forskelle,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen er tilbøjelig til at skrive under på undersøgelsens konklusion:

”Jeg tror faktisk, det er rigtigt nok. Hvis en boligsælger sætter prisen 10 % for højt i forhold til markedsprisen, så får han formentlig ikke solgt. Så går der et halvt år, hvor priserne er faldet 5 %, og fordi han halter efter, ender han formentlig med en pris, der er 10 % lavere end den, han kunne have fået, hvis han havde ramt markedsniveauet fra starten,” lyder det fra Curt Liliegreen.

homes ejendomsmæglere møder da også sælgere, der sætter en lidt for optimistisk pris og gerne venter på den rigtige køber. Og det kan være meget svært at overbevise dem om, at det er bedre at sætte en skarp pris.

”Men boligsælgerne er blevet bedre til at sætte en skarp pris fra starten – ikke mindst i løbet af 2012,” understreger homes kommunikationschef Mads Ellegaard.

Realkredit Danmark opfordrer på baggrund af analysen boligsælgere til også i fremtiden at sætte en skarp pris fra begyndelsen.

”Boligpriserne står næppe foran en større optur. Man skal derfor ikke frygte for at gå glip af en gevinst ved at sætte prisen til den aktuelle markedspris. Samtidig er det gennem de seneste år blevet markant lettere for boligkøberne at gennemskue, om boligen har den rigtige pris. Har den det, kræver køberne ikke nødvendigvis afslag, før de skriver under på en købskontrakt,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ingen kommentarer: