lørdag den 28. april 2012

Tilstandsrapporten får koblet strøm på

Ny huseftersynsordning lige om hjørnet. Køberne får bedre rapporter om huset – sælgerne betaler

Fra 1. maj 2012 udvides reglerne for huseftersynsordningen til, at sælger – udover tilstandsrapport og ejerskifteforsikring – også skal sørge for udarbejdelse af en el-installationsrapport for at være ansvarsfri for skjulte fejl og mangler.

El-installationsrapporten skal indeholde en stikprøvevis gennemgang af bygningens el-installationer og oplyse om el-installationerne er funktionsdygtige og lovlige. Rapporten skal udarbejdes af en autoriseret el-installatørvirksomhed, der er tilmeldt ordningen.

Udover el-installationsrapporten udvides tilstandsrapporten til også at indeholde oplysninger om tagets restlevetid, og oplysning fra sælger om varmeinstallationer og/eller termostatventiler virker. Endvidere skal den bygningssagkyndige udarbejde en hustypebeskrivelse.

Ejendomsmæglerkæden home mener, at de yderligere oplysninger om ejendommen, er til gavn for køberen. Til gengæld vurderer home, at tilstandsrapporterne sandsynligvis generelt bliver fremover dyrere, fordi de skal omfatte mere, og den merudgift skal sælgeren af boligen betale.

”Det er selvfølgelig beklageligt, at de nye regler betyder øgede udgifter – ikke mindst i et boligmarked under pres, men det er altså konsekvensen af lovændringen,” siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.

Hvis man har sit hus til salg pt., skal man være opmærksom på, at tilstandsrapporter, der er udarbejdet før 1. maj 2012, ikke er gyldige efter denne dato. Det er dog ifølge de nye regler muligt at få udarbejdet en el-installationsrapport samt et tillæg til tilstandsrapporten, som betyder, at den nuværende tilstandsrapport også kan benyttes efter 1. maj 2012.

Med tillægget forbliver tilstandsrapporten gyldig i den på rapporten anførte gyldighedsperiode, men tillægget vil ikke forlænge gyldigheden yderligere.

Skal man have lavet et tillæg til sin nuværende tilstandsrapport, skal det udarbejdes af den samme bygningssagkyndige, som i sin tid lavede rapporten, oplyser home.

Ændringerne i de love, som regulerer huseftersynsordningen, betyder også, at der skal udarbejdes et nyt tilbud på ejerskifteforsikring.
Hvis man får sin bolig solgt inden 1. maj 2012, har lovændringerne ingen betydning.

Ingen kommentarer: