tirsdag den 24. april 2012

Foråret har bredt sig til boligpriserne

home prisindeks: I marts steg salgspriserne på ejerlejligheder for anden måned i træk, og huspriserne steg også en anelse. De større byer trækker 'læsset'

home husprisindeks, der udsendes i hver måned i samarbejde med Danske Bank, viser en stigning i marts på 0,4 % (sæsonkorrigeret) på landsplan.

Priserne på ejerlejligheder steg på landsplan med 1,7 % (sæsonkorrigeret) fra februar til marts.

"Det ser ud til boligmarkedet så småt er ved at stabilisere sig her i foråret. Det prisfald vi så i slutningen af 2011 mistede fart først i 2012 for nu at bremse op. Vi så allerede i sidste måned en stigning i lejlighedspriserne på godt en procent og den gentager sig, samtidig med at husene nu følger efter, og der er en bedring i vores handelstal, som tegner lidt bedre end blot sæsonudsving," siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home, i en kommentar til de to prisindeks.

Selv om foråret også er kommet til boligmarkedet, ser det dog ikke lige lyst ud alle steder i landet:

"Det er tydeligt de store byer, der trækker den positive tendens i gang. Især Region Hovedstaden. Mange steder i provinsen ser vi stadig prisfald og meget lav efterspørgsel," siger Mads Ellegaard.

2012 bliver et blandet år
Om priserne skal lidt længere ned, er svært at spå om:
"Det ser ud til, at bunden er ved at være nået i denne omgang, men boligmarkedet mangler stadig at finde sine ben at stå på efter at have været slået ’groggy’. Vi ser helst en stabilisering uden generelle prisstigninger. Dem mener vi ikke, der er basis for i øjeblikket - dertil er handelsaktiviteten stadig for lav. Men det er en svær balance at holde priserne i ro, når efterspørgslen begynder at stige," siger Mads Ellegaard.

Han hæfter sig ved, at flere førende økonomer peger på 2012 som året, hvor udviklingen vender. Danske Bank forudser et blandet år for boligmarkedet.

"Der er langt mellem de gode nyheder på boligmarkedet i disse tider. home husprisindeks viser således for første gang i fem måneder stigende priser. Der er ikke tale om, at huspriserne er på himmelflugt, men en fremgang på 0,4 % tæller da også. Om fremgangen markerer en reel vending på boligmarkedet, er det alt for tidligt at sige noget om, men i Dansk Bank forventer vi, at prisfaldene på boliger vil tage af i løbet af 2012, hvorfor signalerne fra boligmarkedet også kan forventes at blive mere blandede," forudser Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Husprisindeks for marts 2012:
Første prisstigning i 5 måneder
1-homes husprisindeks viser, at priserne på enfamiliehuse på landsplan steg med 0,4 % fra februar til marts (sæsonkorrigeret) - når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
2-Det er første gang i fem måneder, at priserne stiger. Priserne er nu steget i to ud af de seneste 12 måneder.
3-Huspriserne er på niveau med juni 2005.
4-Sammenlignes med marts måned sidste år er priserne faldet 7,9 %, og niveauet er nu 23,5 % lavere end toppen i december 2006.

Ejerlejlighedsprisindeks for marts 2012
Priserne steg igen i marts
1-Ifølge homes ejerlejlighedsprisindeks steg priserne på ejerlejligheder på landsplan med 1,7 % (sæsonkorrigeret) fra februar til marts - når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
2-Det er anden måned i træk, at lejlighedspriserne er steget på landsplan.
3-Over det seneste år er priserne faldet med 3,2 %, og sammenlignet med toppen i august 2006 er niveauet nu 28,0 % lavere.
4-Prisstigningen i marts var drevet af prisstigninger i både Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Ingen kommentarer: