tirsdag den 14. februar 2012

’Sommerhus’ holder prisen bedre end ’hacienda’


Et dansk sommerhus har i mange tilfælde været en bedre investering end feriebolig sydpå

Det seneste års tid er salgspriserne på danske sommerhuse i snit faldet med cirka 7 % og i forhold til, da priserne på sommerhuse toppede herhjemme i 2008 er priserne i dag godt 20 % lavere.

Et betydeligt prisfald – men faktisk ser det værre ud i flere af de lande i Sydeuropa, hvor danskerne købte ferieboliger midt i de euforiske 00’ere.

På den spanske solkyst er der gledet en mørk sky for prisfesten de seneste år. Priserne på ferieboliger langs kysten er ifølge eksperter 2007 faldet mere end herhjemme.

”Generelt vil jeg sige, at priserne i Spanien er faldet 35-40 % , men skal man af med sin bolig i en fart, ser vi reduktioner helt ned til 50 % af, hvad de var på toppen før krisen,” siger Flemming Trap, der er direktør og indehaver af ejendomsmæglerfirmaet CasaUna.

Mange steder er hele den voldsomme prisstigning fra 2005 til 2008 dermed forduftet.

Også i Tyrkiet, hvor mange danskere har investeret i en – eller i nogle tilfælde flere – ferieboliger, er priserne faldet betydeligt, skriver Politiken.

Ifølge Global Property Guide er priserne faldet med 16 %, men når man regner en betydelig inflation i Tyrkiet med, ligger prisfaldet mere i omegnen af 30 %. Markedspriserne holdes blandt andet nede af mange halvfærdige eller dårligt vedligeholdte ferieboliger, som spekulanter er brændt inde med.

Ejendomsmæglerkæden home vurderer dog, at mange danskere har gjort gode køb – både herhjemme og i udlandet – i årene inden.

”Priserne begyndte først for alvor at tage fart omkring 2004, så inden da er der mange, der har købt til særdeles fornuftige priser. Jeg er også sikker på, at sommerhuspriserne herhjemme nok skal kravle opad igen på den anden side af krisen, men i langt mere moderat tempo end midt i 00’erne,” siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i home.

Han minder om, at et sommerhuskøb for langt de flestes vedkommende er drevet af lysten til at eje et fristed i sommerlandet, hvor man kan samle familie og venner, og ikke af spekulation. Her ’vinder’ det danske fritidshus også på brugsværdien, da det typisk er lettere og billigere at tage en weekend i Danmark end sydpå.

I enkelte lande har et sommerhus dog også foreløbig været en god investering økonomisk set. Det gælder for eksempel Frankrig og Sverige, hvor mange danskere også ejer sommerhuse og ferielejligheder. Her har køberne oplevet pæne prisstigninger på mellem 6 og 15 % siden 2007, men i Sverige er udviklingen meget forskellig fra region til region og dækker både over prisstigninger og prisfald samt at priserne først toppede i 2008, skriver Politiken.

Ingen kommentarer: