torsdag den 9. februar 2012

Boligejere kan nå det høje C på energiskalaen


2 ud af 3 husejere kan spare tusindvis af energikroner hvert år men gør det ikke - trods frost og kulde

To ud af tre af de ældre parcelhuse kan løftes fra dårlige energiklasser op i bedre ved at gennemføre energiforbedringer. Selv om der er tusindvis af kroner at spare hvert år, tøver danskerne. Det viser en opgørelse fra home ud fra analyse af næsten 8.000 energimærker på skalaen fra A-G (A er bedst).

Med ældre boliger menes her huse opført i årene fra 1973 til 1998. Over 66 % af ejerne af huse fra denne periode kan forbedre deres energimærke og dermed spare store summer til opvarmning. Mellem 4.000 og 29.000 kr. om året for et hus på 140 kvadratmeter, alt efter om man ’fyrer’ med fjernvarme eller oliefyr, og hvilket energimærke huset har i dag, ifølge Go’ Energi.

home har analyseret de godt 7.800 huse fra perioden 1973-1998, der er til salg med et energimærke lige nu. Siden 1. juli 2010 skal huse, der annonceres til salg, nemlig have et gyldigt energimærke, så de udbudte huse giver måske det bedste statusbillede for boligmassens energimæssige tilstand.

Gennemgangen viser således, at kun cirka 30 % af disse har energimærke C.

”Vi oplever, at boligejerne de seneste par år har fået mere fokus på energiforbedringer, og mange investerer, men det er stadig kun cirka en tredjedel af de udbudte huse, der har energimærke C, som ellers er et realistisk mål for huse fra de år. Så potentialet for boligejerne og samfundet ved at kaste sig over energiforbedringer er fortsat enormt,” siger kommunikationschef i home Mads Ellegaard.

At flere ikke efterisolerer trods kolde vintre og mulighed for at spare mange tusinde kroner kan ifølge home-chefen skyldes, at efterisolering ikke er særligt ’sexet’ i forhold til nyt køkken eller nye gulve.

”Det er noget af det mest skjulte og dermed utiltrækkende, man overhovedet kan bruge penge på. Til gengæld er det snusfornuftigt,” lyder forklaringen fra Mads Ellegaard.

Han understreger, at ejerne af de gennemgåede boliger kan have gennemført energiforbedringer, der ikke er kommet frem i lyset, fordi der endnu ikke er udarbejdet et nyt energimærke.

Ingen kommentarer: