onsdag den 15. februar 2012

Økonomer: Krisen snart bag os

Spiring og vækst på jobmarkedet kan være en forårsbebuder for bedre tider på boligmarkedet

Pludselig er der for alvor kommet vækst i den danske industriproduktion. Det både overrasker og glæder en række økonomer. De mener, det kan betyde, at Danmark er ved at have de værste følger af den økonomiske krise lagt bag sig - og at recessionsfrygten derfor godt kan aflyses i denne omgang. Det skriver epn.dk.

Det er Danmarks Statistiks årsopgørelse for 2011 over industriens produktion, der viser en stigning på 5,6 % i industriens produktion i december sammenlignet med november. Over perioden oktober-december steg industriproduktionen således sammenlagt med 1,2 %.

"Det ser dermed ud til, at dansk økonomi voksede i 4. kvartal, og at recessionsfrygten derfor godt kan aflyses. Det er en særlig glædelig nyhed, at industrien har klaret sig godt igennem 4. kvartal. I samme periode har Euroområdet, det vigtigste danske eksportmarked, oplevet negativ vækst. Det vil normalt ramme den eksportafhængige industri, men i denne omgang har industrien formået at vokse alligevel," siger økonom Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank til epn.dk.

Samtidig steg ordreindgangen, især fra eksportmarkederne, også i december. Og meget tyder på, at den gode udvikling vil fortsætte, for industriens ordreindgang steg med usædvanlige 19,4 % fra november til december, målt i løbende priser.

Især er det bemærkelsesværdigt, at ordreindgangen steg hele 25,1 % på eksportmarkedet, men dog blot med 2,8 % på hjemmemarkedet.

"Det indikerer dermed, at vi godt kan vente yderligere fremgang for industrien de kommende måneder," tilføjer Jens Nærvig Pedersen.

I home glæder man sig også over de positive tal set i det lys, at bedre tider på jobmarkedet kan være en forløber for bedre tider på boligmarkedet.

"De to ting er nært forbundne. Dette kan være med til både at sikre, at danske arbejdspladser ikke forsvinder i den kommende tid, og samtidig giver det forhåbentlig nye arbejdspladser i industrien i løbet af 2012. Den øgede sikkerhed omkring jobs og produktion vil samtidig kunne være med til at understøtte boligmarkedet," siger kommunikationschef Mads Ellegaard i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Senest har nye tal fra regeringen vist, at antallet af ledige stillinger – stik mod alle forventninger – er begyndt at stige. Det er kun få måneder siden, at regeringens forventninger for 2012 lød på større arbejdsløshed og færre job.

Ingen kommentarer: