tirsdag den 13. december 2011

To børn eller en bolig? – Prisen er den samme


Et barn eller frit valg mellem 3100 ejerboliger. To børn rækker til et gennemsnitshus i Danmark

Kernefamilien med villa og et par børn er fortsat idealet for mange unge par, men det har sin pris. Både børn og et sted at bo betyder faste udgifter hver måned. Ifølge en opgørelse fra Forbrugerrådet koster et barn i gennemsnit i alt sine forældre 750.000 kr. i de første 18 år. Det svarer til knap 3500 kr. om måneden.

Ejendomsmæglerkæden home har i en ny analyse beregnet, at udgiften til ét barn i snit rækker til hele 69 kvadratmeter ekstra hus eller 45 kvadratmeter ekstra ejerlejlighed.*

For udgiften til to børn kan man i stedet købe og afdrage på et gennemsnitligt hus på 138 kvadratmeter eller en ejerlejlighed på 90 kvadratmeter.

”Det unge par i ejerlejligheden bor populært sagt gratis, så længe de ingen børn har. Når børnene er kommet til verden, svarer det faktisk til at købe et ekstra hus eller lejlighed nummer to,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.

Over 3000 at vælge imellem
Hvis parret stiler efter at finde et hus eller ejerlejlighed så billigt som muligt – lad os sige for under 3500 kr. om måneden – så har parret lige nu hele 3100 valgmuligheder. Ifølge en søgning på boligsiden.dk er udvalget fordelt på 2750 villaer/rækkehuse og 350 ejerlejligheder.

”Der er 3100 boliger til salg, som koster mindre end det at sikre opvæksten for et barn. Omvendt kan man sige, at så billigt et hjem giver råderum til at få ekstra mange børn,” konstaterer Mads Ellegaard.

home understreger, at børn ér den faktor, der skaber den største bevægelse på boligmarkedet. Det er mødet med en partner og/eller familieforøgelse, der får os til at flytte i en større lejlighed eller villa. Og at flytte i noget mindre når børnene er blevet voksne.

”Boligmarkedet rummer nu gode muligheder for børnefamilier, uanset om de er nye på markedet eller overvejer at rykke videre i noget større. Her er mange huse og lejligheder at vælge imellem, renten er historisk lav og priserne er faldet 6-7 år tilbage,” siger Mads Ellegaard.

Fakta: Udgifter når barnet kommer
Hvad koster et barn? Forbrugerrådet har anslået, at det koster 750.000 kr. at opfostre et barn, fra det bliver født, til det fylder 18 år.

Når du får barn, er der tre slags nye udgifter:
Engangsudgifter til for eksempel babyudstyr og barnedåb.
Ekstra faste udgifter til bl.a. daginstitution, el, vand, forsikringer og børneopsparing.
Ekstra løbende udgifter til bl.a. mad, bleer, børnetøj mv.
Kilde: pengeogpensionspanelet.dk

Note:
*For 3500 kr. om måneden (efter skat) kan parret låne 830.000 kr. Beregningen er foretaget ved brug af den mest konservative låneform, 4 % obligationslån med afdrag. På landsplan koster huse i snit 12.050 kr. pr. kvadratmeter, og ejerlejligheder bliver solgt for 18.550 kr. pr. kvadratmeter ifølge home hus- og ejerlejlighedsprisindeks udsendt i november. Boligarealet = lån/kvadratmeterpris.

Ingen kommentarer: