fredag den 9. december 2011

Sov trygt med flekslån


Danskere med flekslån har sparet store summer i forhold til deres landsmænd med fastforrentede lån - og det vil de sandsynligvis blive ved med. Det skriver Bolius-magasinet ’Bedre Hjem’ efter at have talt med uvildige eksperter

Flekslånerne har derfor ikke grund til at sove uroligt om natten. Det slår ekspert i boligøkonomi og lektor på Syddansk Universitet Morten Skak fast.

”Det vil almindeligvis være sådan, at renten er lavere ved en kort finansiering, end den er ved en lang finansiering. Og da vi i Danmark følger Den Europæiske Centralbanks pengepolitik om, at inflationen ikke må overstige 2 procent, vil den korte rente under ordnede forhold gennemsnitligt ligge på ca. 3 procent i den 30-årige periode, som et boliglån typisk strækker sig over, siger Morten Skak til ’Bedre Hjem’.

Han forventer derfor, at boligejere med fleksibel rente over lånets samlede løbetid vil spare et stort beløb i renteudgifter ved lånets udløb – også i forhold til de boligejere, der lige nu vælger det attraktive fastforrentede lån med 4 procent i rente.

Kim Valentin, direktør i Finanshuset i Fredensborg, der har specialiseret sig i uvildig rådgivning om privatøkonomiske forhold, er enig med Morten Skak i, at flekslånerne ikke umiddelbart har grund til at frygte store rentestigninger.

Kræver luft
Han understreger dog, at man skal have ’luft’ i økonomien til at klare de hårde år, og at man med et flekslån går glip af nogle af fordelene ved at fastforrentet lån.

”Selvom renteydelserne ved flekslånene typisk vil være mindre, er der nogle helt andre opsparingsmuligheder i at vælge et fast lån. Lånene kan altid indfries til kurs 100, så hvis man i lånets løbetid vælger at konvertere til et lån med højere eller lavere rentesats, kan man enten nedbringe gælden eller nedbringe ydelsen, og det kan der være rigtig god økonomi i,” forklarer Kim Valentin i ’Bedre Hjem’.

Ejendomsmæglerkæden home vurderer, at renteudviklingen i dag er en af de faktorer, der fylder allermest i boligejernes og boligkøbernes bevidsthed:
En spørgeundersøgelse til home Boligpanel har afdækket hvilke faktorer, der er de vigtigste for at få flere til at købe bolig: Den væsentligste forudsætning for at sætte gang i boligmarkedet var ’fortsat lav rente’. Nummer 2 på listen var ifølge boligpanelet, der primært består af boligejere og boligkøbere, at ledigheden skal ned, og at der skal være fremgang i økonomien. 807 deltagere svarede på spørgsmålet.

Ingen kommentarer: