fredag den 2. september 2011

Uoverskueligt marked forvirrer købere


Flere fremvisninger, færre handler i 2011. Boligkøberne har sværere ved at beslutte sig

Køberne ser flere boliger, inden de slår til end blot for et år siden, viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden home.

I første halvår 2010 skulle ejendomsmæglerne i home vise 9,6 boliger og grunde frem for hver gang, der faldt en handel på plads. I første halvår 2011 er tallet steget til hele 11 boliger. Det er en fremgang på mere end én (1,4) ekstra fremvisning pr. handel. Der er tale om fremvisninger og handler af alle ejendomstyper. Baggrunden er, at der har været lidt flere fremvisninger, 2 %, mens antallet af handler er faldet med 11 %.

Flere boliger man ’bør’ se
Lige nu er der knap 86.000 boliger og grunde til salg i Danmark. For en boligkøber kan det virke næsten uoverskueligt med det store udvalg. Det er cirka 12.000 flere end for et år siden.

”Når der er flere boliger til salg, vil der også være flere boliger, som man ’bør’ se. Vi hører fra vores mæglere, at mange boligkøbere faktisk har svært ved at tage en beslutning, blandt andet fordi udvalget er så stort, og at der hele tiden kommer nye huse til salg,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.

Et godt råd er grundigt at få afdækket, hvad der er ens behov, drømme og økonomiske formåen, så man ikke ’shopper’ forvirret rundt. Her kan banken og ejendomsmægleren hjælpe med at sortere mellem boligerne og udpege mulighederne.

Så 20 huse – købte på tre dage
Og så anviser Mads Ellegaard en vej – inspireret af en familie fra Færøerne, der så 20 huse og købte hus hos home i løbet af bare tre dage.
”Gør processen mere kort og kontant: Få overblik over udbuddet, udvælg og se en masse boliger på én gang i et område, gense de mest interessante og gå i forhandling med sælgerne. Det er ikke valgmuligheder, der mangler,” siger home-chefen.

”Vi er rigtig glade for vores køb, og den måde vi gjorde det på,” siger køberen Jákup Petur Eliassen.

Mads Ellegaard fra home mener, at tidspunktet for at købe bolig er unikt – det store udbud in mente.

”Alt i alt er der gode chancer for at finde den rette bolig lige nu. Det er stort set over hele landet, at der lige nu er flere huse at vælge imellem end nogensinde. Renten er historisk lav og priserne er de mest attraktive i flere år,” siger Mads Ellegaard.

4 kommentarer:

Nikolaj sagde ...

Ingen tvivl om at der er mange gode køb for tiden. Men husk at der er stor mulighed for gode afslag, så vær ikke bange for at give et bud selvom du synes det er alt for lavt, der er RIGTIG mange pressede sælgere.

Lone Bøegh Henriksen sagde ...

Kære Nikolaj

Man skal aldrig være bange for at byde, hvis man har oprigtig interesse i boligen. Dog skal du huske på, at langt de fleste sælgere allerede har sænket udbudsprisen - hvis de har været i markedet længe – så den passer med markedsniveauet. Og nye boliger i markedet er reelt prissat fra starten.

Min erfaring er, at langt de fleste meget lave underbud ikke fører til noget – ikke engang en dialog mellem parterne – og det er jo ærgerligt, hvis man som interesseret mulig køber har oprigtig interesse for boligen.

Du nævner, at mange er pressede i det nuværende marked, og det er rigtigt. Måske skal man flytte på grund af nyt job eller andre personlige forhold. Men hvis der kun kommer meget lave underbud, så er det min erfaring, at sælgerne trækker boligen ud af markedet og i stedet enten lejer ud – eller ændrer planer, så man kan blive boende.

De fleste boliger sælges under udbudsprisen, men det drejer sig typisk om rabatter i størrelsesordnen 2-10 procent. Og det skyldes ofte andre elementer (særlige ønsker om meget kort/meget lang overtagelse eller alvorlige bemærkninger i tilstandsrapporten).

Kort fortalt: Man skal ikke holde sig tilbage fra at byde på en bolig, men et urealistisk lavt bud ender meget sjældent med en handel.

Venlig hilsen
Lone

VON RATHSACH sagde ...

BOLIGKØB MED SUND FORNUFT FINDES :

Det er faktisk muligt at indkredse drømmehuset udfra ganske få kriterier - som Deres mægler bør kunne opstille - Stil disse krav op og tænk efter - sammenholdt med den prisklasse som er mulig - sundt tænkt.

Husene er allerede sat betragteligt ned - der er altså taget højde for dagens marked - Det er derfor ikke tilrådeligt at sjakre om en huspris, som en seriøs mægler allerede har prissat.

Beliggenheden er altid første kriterie, både ved køb og salg : lækkert hus et forkert sted bliver aldrig rigtigt tilfredsstillende. Optimal beliggenhed og et hus med muligheder er akkurat et godt og sundt udgangspunkt.

Huset som er alt for færdigt - næsten plastikagtigt - rummer ikke mange åbninger for fantasien eller det extra, som gør huset til en personlig velbeliggende perle.

Priserne er i bund - også perlerne - find stedet og køb efter behov - så bliver både køber & sælger glad.

Lone Bøegh Henriksen sagde ...

Svar til Von Rathsach

Det er fuldstændig korrekt, at boligerne er sat ned, så udbudspriserne i dag stort set altid svarer til den aktuelle dagsværdi. Dermed får man næppe noget godt ud af at underbyde stort.

Jeg giver dig fuldstændig ret i, at beliggenhed for mange er et af de vigtigste kriterier. Men boligdrømmen er ikke altid i overensstemmelse med den økonomiske formåen. Derfor kan man – f.eks. som førstegangskøber med små børn – få mange kvadratmeter og en lækker bolig til en lav pris, hvis man går lidt på kompromis med beliggenheden. Et boligkøb er altid en individuel affære, der bør styres af behov.

Lone