fredag den 23. september 2011

Nationalbanken springer ud som boligoptimister


Danmarks Nationalbanken spår et fald i huspriserne på 0,9 % i år, hvorefter priserne så småt begynder at bevæge sig opad i 2012 og 2013 med prisstigninger på henholdsvis 0,8 % og 1,6 %.

Nationalbankens mener, at de historisk lave renter vil være med til at give en hjælpende hånd til boligmarkedet. Dertil kommer, at boligmarkedet ikke er præget af samme boble-lignende tilstand, som tilbage før finanskrisen.

Realkredit Danmark er grundlæggende enig med Nationalbanken i, at boligmarkedet ikke står foran dramatiske prisfald som i 2008 og 2009. Alligevel kalder cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig Nationalbankens prognose overraskende optimistisk set i lyset af den seneste tids sløje tal for boligmarkedet. Med udgangspunkt i samtlige prisstatistikker for boligmarkedet mener Realkredit Danmark, at det bliver vanskeligt at kunne ’nøjes’ med et prisfald på 0,9 % i år.

”Tager vi eksempelvis udgangspunkt i boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal og forestiller os, at priserne i 3. kvartal og 4. kvartal er uændrede, så vil det samlet set betyde et prisfald på huse på 2,3 % i 2011. Det er formentlig endda en ’best case’ betragtning. Vi har set fra homes husprisindeks, at priserne fortsat er under pres ind i 3. kvartal, og dermed skal man nok mere regne med, at huspriserne vil falde med i omegnen af 3-4 % i år,” forudser Christian Hilligsøe Heinig.

En stor del af prisfaldet er – som nævnt – allerede sket, understreger home.

Ingen kommentarer: