fredag den 23. september 2011

Huse med arkitektskitser sælges i dobbelt tempo

Villaer med et arkitekttegnet forslag til forbedringer sælges på under tre måneder i snit. Gennemsnitlig salgstid for alle huse er 5,5 måneder

De huse home hidtil har solgt i årets 3. kvartal tog det i gennemsnit 165 dag at sælge. Til sammenligning gik det cirka dobbelt så hurtigt med at finde en køber til de huse, der i forbindelse med, at de blev sat til salg fik udarbejdet et arkitekttegnet skitseforslag*.

Helt præcis er den gennemsnitlige salgstid på huse med arkitektskitser godt 86 dage. Konceptet, som kaldes home Finish Arkitektur og er udviklet i samarbejde med xbo arkitekter, går ud på, at synliggøre de muligheder, som arkitekten ser i det pågældende hus for en mulig ny ejer. Og noget tyder på, at det lykkes meget godt.

”Med et professionelt udarbejdet skitseforslag bliver der skabt fornyet eller ekstra interesse for huset, der skiller sig positivt ud, fordi potentielle købere kan se mulighederne i huset, mens sælgerne altså får solgt noget hurtigere end ellers, ”siger statsautoriseret ejendomsmægler Per Mørkenborg, der er områdechef og partner i home v/ Lone Bøegh Henriksen.
Viser mulighederne

Han mener ikke, at produktet skal anvendes bredt på alle huse, men i stedet bruges med omtanke.

”Det er helt perfekt til at vise mulighederne i huse, der har udfordringer enten med indretningen eller udseendet,” er Per Mørkenborgs erfaring.
”Disse huse, der normalt ville have en salgstid over gennemsnittet, sælges på denne måde væsentligt under den gennemsnitlige salgstid og sandsynligvis også til en lidt højere salgspris.”

Arkitekten er enig:
”Jeg tror, at køberne ofte har svært ved at se mulighederne frem for udfordringerne i disse huse, selv om ejendomsmægleren gør sit bedste for at forklare. Det hele er meget lettere, når mulighederne kommer på tryk – når der er noget at kigge på,” siger Michael Bech, der er direktør i xbo arkitekter.

Han mener, at parcelhuse fra 60-70'erne er oplagte at lade arkitekterne visualisere mulighederne i, fordi de ofte er lette at ændre arkitekturen og indretningen på, men teknikken kan med fordel anvendes på andre huse.

Fordel for alle
Det er typisk hussælger, der bestiller skitseforslaget, og derefter går arkitekten i dialog med boligejeren og ejendomsmægleren og aftaler, hvilket omfang moderniseringen skal have.

”Sælger har interesse i et hurtig salg og bestiller skitseforslaget. Mægler har et stærkt arbejdsredskab til illustration af mulighederne i ejendommen. Og køber har en køreplan for renovering og forbedring af sit nye hjem. Det er en fordel for alle parter,” siger Michael Bech.

For xbo arkitekter handler det også om at sætte fokus på arkitektur.
”På denne måde skaber vi rammerne for at flere kan bo i et arkitekttegnet hus. Før var det måske kun en lille del af Danmarks befolkning, som havde mulighed for at få opfyldt drømmen,” siger Michael Bech, xbo arkitekter.

*Et skitseforslag er de første skitser, boligejeren får lavet, inden man evt. sætter gang i et større arkitektprojekt. Det er altså ikke de færdige arkitekttegninger man kan søge byggetilladelse på, men det er et grundlag for at se mulighederne i huset.

Ingen kommentarer: