torsdag den 25. august 2011

Boligpakke er en lykkepille



Rundspørge: Boligpakke skaber tryghed. Flere tvivlere vil købe bolig nu, vurderer home

Boligpakker fra Christiansborg skal løfte humøret på boligmarkedet og få flere købere på banen. Populært sagt tyder alt på, at hjælpepakkerne kommer til at virke mere som en lykkepille end som EPO for boligmarkedet.

Det er konklusionen i en rundspørge blandt ejendomsmæglerne i home, der er foretaget efter regeringen og oppositionen har fremlagt deres planer om hjælp til boligmarkedet.

Flere end 9 ud af 10 mæglere i rundspørgen forventer, at pakken vil have en positiv betydning og få flere til at købe bolig. Kun hver 10. mægler forventer ingen positiv effekt.

De positive forventninger hører dog til i den beskedne ende af skalaen, hvor flest mæglere forventer ”lille positiv betydning” (36 %) og ”nogen positiv betydning” (44 %). Kun få mæglere forventer ”en del betydning” og ”stor betydning” (samlet 10 %).

Det er særligt flere af tvivlerne, der vil rykke sig mod et boligkøb nu, vurderer mæglerne.

”Boligpakken giver isoleret intet boom blandt køberne. Vi vil nok nærmere se, at de tvivlere, der er periferien af markedet, får et skub i den rigtige retning. Og vi vil med sikkerhed se flere førstegangskøbere og forældrekøbere, der kommer ud af busken, fordi der er pæne beløb at spare i år og 2012,” siger homes kommunikationschef Mads Ellegaard.

Han understreger, at begge boligpakker er politiske ønskesedler. Så længe intet er besluttet, er boligmarkedet næsten det samme som for en uge siden. Men alligevel ikke helt…

”Alle bolighandler, der sker fra nu af vil blive begunstiget af de fordele, der måtte blive lagt i boligpakkerne. Desuden er signalværdien stærk. Når både regeringen og oppositionen er villige til at hjælpe boligmarkedet, er det et utroligt stærkt signal, som må gøre, at vi som nuværende boligejere og kommende boligkøbere kan føle os trygge. Boligpakkerne og deres afledte effekter kan dermed give medvind for dansk økonomi,” siger Mads Ellegaard og fortsætter:

”Hvis vi skal tolke de politiske udspil som afslutningen på en langstrakt debat om blandt andet højere boligskatter, så glæder det os endnu mere.”

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian tror også, at boligpakkerne kan sætte gang i boligmarkedet – i hvert fald på kort sigt.

”Man kan få lov til at bo næsten gratis i halvandet års tid i sin nye bolig, og det vil helt sikkert lokke nogle nye købere på banen,” siger Steen Bocian til bolius.dk.



Fakta: Hvem, hvad, hvornår om regeringens boligpakke

Hvem er omfattet?:Nye boligkøbere

Hvad får de?: Købere af ejerboliger – det vil sige parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse – får rabat på tinglysning, ejendomsværdiskat og grundskyld.

Hvornår gælder det?: Alle bolighandler, hvor køber overtager fra 21. august eller senere. Eller hvor tinglysning er sket 21. august eller senere. Helt frem til udgangen af 2012.

Kilde: ”Holdbar vækst” og venstre.dk

Ingen kommentarer: