fredag den 17. juni 2011

Vi køber fortsat huse - men holder igen med lån


Danskerne får langt færre tilbud på nye lån, men vi køber fortsat villaer, lejligheder og sommerhuse

Ifølge udlånerne af penge, realkreditinstitutterne, er der i årets første 5 måneder givet ca. 68.000 lånetilbud, hvorimod der blev givet 112.000 lånetilbud i samme periode sidste år. Opgørelsen samler både udlån til private og erhverv, så det handler ikke kun om penge til boligmarkedet og danske boligejere. Og opgørelsen viser både nye lån, tillægslån og konvertering – altså et skifte til en anden type lån.

"Vi har hen over foråret set, at antallet af lånetilbud er rekordlavt. Det skyldes primært tre forhold. For det første handles der færre boliger. For det andet har renteudviklingen ikke stimuleret låneomlægninger. Langt de fleste der ønsker at gå fra fast til variabel rente, har allerede gjort det. Endelig for det tredje holder boligejerne igen med at optage tillægslån og belåne friværdien," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Afventende købere
Ejendomsmæglerkæden home slår fast, at boligkøberne lige nu er mere afventende, men nedgangen i handler er langt fra lige så dramatisk.
”Faktisk sker fortsat i tusindvis af bolighandler hver måned, og vi kan se, at vores handler på landsplan kun er gået tilbage med cirka 7 % i forhold til året før. Men det er korrekt, at boligmarkedet lige nu er gået lidt ned i gear, mens danskerne fordøjer den seneste tids mange meldinger om rente, boligskatter og økonomiske reformer,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.
Ifølge Realkredit Danmark er frygten blandt boligkøberne ’nok noget overdreven’. I dagbladet Børsen konstaterer cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, at priserne i dag faktisk befinder sig i god balance med de aktuelle økonomiske grundvilkår. Blandt disse er et arbejdsmarked i bedring, et fortsat historisk lavt renteniveau og de mere positive toner fra erhvervslivet.

Ingen kommentarer: