tirsdag den 21. juni 2011

Køkkenet vigtigst for boligkøberne


ANALYSE: Køkken/alrummet er boligens ’maskinrum’ – gildesalen er yt

Har du dit hus til salg, er der god grund til at give køkkenet en ekstra overhaling med oprydning, skuresvamp og malerrulle, inden der kommer potentielle købere på fremvisning.

I en ny spørgeundersøgelse svarer 44 % af deltagerne i home boligpanel, at køkken/alrum er det rum, der betyder mest for, hvad de synes om boligen, hvis de skulle købe en anden bolig og skal fremhæve ét rum frem for de andre.

Stuen kommer ind som det næst-vigtigste rum med godt 13 % af stemmerne, og badeværelset snupper en tredjeplads men blot med ca. 4 % af stemmerne. Køkkenet vejer altså betydeligt tungere for køberne end noget andet rum.

Hver fjerde i spørgeundersøgelsen svarer dog, at ’ingen rum betyder mere end andre’ – altså at de ikke er i stand til at vægte det ene rum frem for det andet.
835 af deltagerne i home Boligpanel, der har ca. 1400 tilmeldte, har besvaret spørgsmålet.

Slut med gildesalen
I den anden ende af skalaen ligger entréen, gildesalen og soveværelset, der er mindst afgørende for købernes vurdering af en bolig.

Indehaver Lone Bøegh Henriksen er ikke overrasket over, at køkken/alrummet, der på moderne dansk kan oversættes til ’samtalekøkken’, vægter så tungt.
”For mange familier er køkkenet ’maskinrummet’ i hverdagen, hvor familielivet udspilles. Det er her, der skal være plads til madlavning, lektier, hjemmearbejde, hygge og også gæster,” siger hun.

Samtidig er det – sammen med badeværelset – boligens absolut dyreste rum at bygge om. Derfor er det vigtigt for køberne, at køkken og bad er i orden – i hvert fald i grove træk.

”Det betyder, at mange købere går efter et køkken/alrum, der lever op til deres krav og drømme så langt hen ad vejen som muligt. De ved godt, at det er dyrt at ombygge disse rum,” siger Lone Bøegh Henriksen.

Hun understreger dog, at det sjældent vil være en god idé at pumpe mange penge i renovering af køkken/alrummet lige op til et salg.

Ingen kommentarer: