onsdag den 1. juni 2011

Eksperter: Sælg og køb bolig nu – bytteprisen er god


De lavere boligpriser betyder, at der er kontante fordele ved at købe stort ind, siger eksperter

Køb stort ind! Det lyder som et slogan fra et stort varehus, men det er faktisk et godt trick på boligmarkedet lige nu.

Fidusen er at udnytte den kontante bytteværdi, der kan hentes ved at skifte fra en mindre til en større bolig. Eksempelvis at flytte fra en 2-værelses singlelejlighed til en 4-værelses familielejlighed. Eller fra ’småbørnshuset’ på 110 kvadratmeter til den store villa på 200 kvadratmeter med en ekstra afdeling til teenagerne.

Der kan lige nu være mange penge at spare, både når det kommer til pris og til månedlig ydelse. De større boliger er nemlig faldet mere i værdi end de mindre, skriver Dagbladet Børsen.

Spar mange tusinde på bytte
home har opstillet et regneeksempel, der tager udgangspunkt i, at huspriserne i gennemsnit er 17 % lavere end på toppen.

Det betyder, at det lille hus til dengang 2 millioner kroner, nu kan indbringe 1.660.000 kroner, mens det store hus til 3 millioner kroner er faldet til 2.490.000 kroner.

Da boligpriserne var på sit højeste, skulle boligkøberne altså give en million kroner for at ’bytte’ det lille hus ud til det større hus. Nu, hvor priserne er faldet, skal køberen kun betale 830.000 kroner for at skifte størrelse.
Altså er der 170.000 kroner at spare ved at købe nu.

”Det er generelt, at for alle, der er på vej opad i flyttekæderne, gælder det lige nu, at det tab, de vil have på deres eksisterende bolig, er mindre end den prisnedgang, der vil være på den bolig, de flytter til,” siger sekretariatschef i Realdanias videncenter Curt Liliegreen til avisen.

Kommunikationschef Mads Ellegaard i home fremhæver, at et boligkøb i sidste ende handler om behov, drømme og ikke mindst brugsværdi af et nyt hjem. Et rekordstort udvalg af boliger til salg er derfor en gave for alle boligkøbere, også dem der skal sælge for at købe et andet hus.

”Den historisk lave rente og boligpriser, der er faldet, har allerede gjort boligmarkedet særdeles interessant for førstegangskøbere og forældrekøbere. Tallene for bytteprisen viser, at det også er lukrativt for de mange danske boligejere, der ønsker at købe noget større og mere attraktivt end det hus eller lejlighed, som de bor i nu. At der er mere end 83.000 boliger og grunde til salg forstærker blot fordelene,” siger Mads Ellegaard.

Ifølge home kan der være lokale forskelle på prisudviklingen alt efter geografi og boligtype.

Ingen kommentarer: