mandag den 6. juni 2011

10 grunde til boligkøb nu


Lige nu er der et hav af gode grunde til at købe bolig – blandt andet de knap 84.000 boliger og grunde, der står til salg

Ejerboligen er danskernes mest populære boform, men det er også en af livets helt store beslutninger, når vi køber en lejlighed eller et hus. Er du i tvivl, om det er tiden nu, så får du her hjælp til overvejelserne.

Boligsalget er gået frem siden den sværeste tid lige efter finanskrisens komme, og boligpriserne er igen mere stabile. 2011 blev indledt med fremgang og flere købere end samme måneder året før, men den seneste tid har flere boligkøbere valgt den afventende holdning.

Og det er sket, selv om der er en række gode argumenter og økonomiske strømninger for, hvorfor det er et godt tidspunkt at være boligkøber.
Det er de negative overskrifter, om mange boliger til salg, stigende renter og ikke mindst politisk usikkerhed om den fremtidige vej, der har præget hverdagen for danskerne de seneste måneder.

”Fakta er, at der er en lang række af positive tendenser i samfundet, der taler for, at flere bør købe deres næste hjem nu, hvis de har et behov. Det er mere attraktivt at entrere på boligmarkedet, end det har været i mange år,” siger indehaver Lone Bøegh Henriksen.

Top 10 – grunde til at købe bolig nu
1. Dansk økonomi er i fremgang på flere fronter
”Fremdriften i dansk økonomi er formentlig så stærk, at en gradvis stigning i de korte renter til et mere normalt niveau næppe vil slå konjunkturen ned.”
Nils Bernstein, direktør for Danmarks Nationalbank på Realkreditrådets årsmøde, 26. april 2011

2. Jobmarkedet er stabilt, ledigheden er toppet lavere end forventet
"Tallene (fra Danmarks Statistik) er super godt nyt for dansk økonomi, da arbejdsmarkedet er med til at trække dansk økonomi yderligere i den rigtige retning."
Cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, Business.dk, 31. marts 2011.

3. Danskerne har bedre råd til bolig end i flere år
”Den aktuelle boligbyrde* ligger meget tæt på gennemsnittet for de seneste knap 40 år, som er 31 %. Boligbyrden er altså faldet med godt 8 procentpoint siden den seneste top i 2007, hvor ejerboligpriserne var på deres højeste.”
”Det (ser) derfor ikke ud til, at det nuværende niveau for kontantprisen på ejerboliger er ude af trit med indkomst- og renteudviklingen, når vi ser på landet som helhed.”
Danmarks Nationalbank, Kvartalsrapport 1. kvartal 2011

4. Boligpriserne er op til 25 % lavere
Priserne på huse er steget siden bunden, men de er fortsat cirka 17 % lavere end på toppen. Lejlighederne er også steget siden bunden, men priserne er cirka 25 % lavere end på toppen – opgjort på landsplan.
Kilde: homes hus- og ejerlejlighedsprisindeks

5. Boligpriserne er måske undervurderede
Selv om renten vil stige, vil effekten på boligpriserne være begrænset.
”De aktuelle boligpriser (...) ligger på et lavere niveau, end man skulle vente i lyset af det nuværende meget lave renteniveau (...) Årsagen kan være, at de meget pessimistiske forventninger, der opstod i kølvandet på finanskrisen, har medført en vis negativ overreaktion i boligpriserne. I takt med, at overreaktionen forsvinder, kan boligpriserne til en vis grad genoprettes.”
Kilde: Danmarks Nationalbank, Kvartalsrapport 1. kvartal 2011

6. Renten er fortsat lav historisk set
Renten er steget svagt, det er sket fra et historisk lavt niveau. Et fastforrentet lån låser tilmed renteudgifterne fast og udhuler værdien af lånet, hvis renten stiger = mulighed for konverteringsgevinst.
”Renten er et emne, som køberne altid har meget fokus på. Den er steget lidt, men folk glemmer, at det faktisk skyldes, at økonomien generelt er blevet bedre i hele samfundet.”
Kilde: Mads Ellegaard, kommunikationschef i home, Ekstra-Bladet, 16. april 2011

7. Stabile boligpriser i 2011, men boligen er mere værd i 2020
Boligpriserne ventes at stige med ca. 0,5 % i 2011 i forhold til 2010, efterfulgt af et omtrent uændret prisniveau i 2012, ifølge Økonomisk Redegørelse fra Regeringen. Nationalbanken forudser svagt prisfald. På sigt vil huspriserne være stigende og vokse i takt med inflationen - cirka 2 % om året i gennemsnit, forventer de økonomiske vismænd. Samlet set svarer det til, at huspriserne i 2020 vil være små 20 % højere end i dag, og at et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter vil koste cirka 2.010.000 kroner mod aktuelt 1.685.000 kroner.
Kilde: Regeringens ”Økonomisk Redegørelse” maj 2011 og Det Økonomiske Råd, ”Dansk Økonomi forår 2011”

8. 83.000 muligheder for køb – det er rekord
”Det er almindelig markedslogik, at man kan gøre gode handler, når udbuddet er stort. Lige nu er der over 83.000 boliger til salg – det er rekord mange. Alle købere har fordel her, ikke kun forældrekøbere og førstegangskøbere.”
Kilde: Mads Ellegaard, kommunikationschef i home, maj 2011

9. Scor en god byttepris
De større boliger er faldet mere i værdi end de mindre. Derfor er det en økonomisk fordel at købe større bolig nu – oven i den forøgede brugsværdi der er i byttet.
”Det er generelt, at for alle, der er på vej opad i flyttekæderne, gælder det lige nu, at det tab, de vil have på deres eksisterende bolig, er mindre end den prisnedgang, der vil være på den bolig, de flytter til.”
Kilde: Sekretariatschef i Realdanias videncenter, Curt Liliegreen, Børsen, 23. maj 2011

10. Eje billigere end leje
Der kan være cirka 2000 kr. at spare om måneden ved at købe 50 kvadratmeter ejerlejlighed i København eller Aarhus sammenlignet med en lignende lejelejlighed. Forklaringen er, at lejlighedspriserne fortsat er markant lavere end for få år siden, og at renterne befinder i den lave ende historisk set.
”På langt sigt må man regne med, at prisen på boliger som minimum følger prisniveauet i samfundet sådan nogenlunde. Det samme gør huslejen i lejeboligen. Det betyder, at lejeboligen bliver dyrere at bo i, mens ejerboligen bliver mere og mere værd for ejeren.”
Kilde: Privatøkonom Las Olsen, Danske Bank, Morgenavisen Jyllands-Posten, 4. april 2011

Bonus:
11. Opsparingskontoen svulmer som aldrig før
790 milliarder kroner står der på danske indlånskonti. Det svarer til 145.000 kroner pr. indbygger. Alene de seneste år er opsparingen øget med 68 milliarder kroner. Siden den økonomiske krise ramte, har en typisk dansk husstand mere end fordoblet sin årlige opsparing.
Kilde: Danske Bank og Nationalbanken ifølge Berlingske Tidende, 2. april og 26. maj 2011

*Note: Boligbyrden er lig finansieringsomkostninger inkl. ejendomsskatter ved køb af et enfamiliehus sat op imod den gennemsnitlige disponible husstandsindkomst. Beregningen er baseret på et fastforrentet realkreditlån med afdrag og et bankfinansieret lån for den del, der ikke kan finansieres af realkreditlån.
Kilde: home

Ingen kommentarer: