torsdag den 5. maj 2011

Billigere at eje lejlighed end at leje


Hvis du søger en lejlighed og har pengene til at købe, så er det lige nu også den billigste løsning, viser en beregning fra Danske Bank

Faktisk kan der være cirka 2000 kr. at spare om måneden ved at købe 50 kvadratmeter ejerlejlighed i København eller Aarhus sammenlignet med en lignende lejelejlighed.
Forklaringen er, at lejlighedspriserne fortsat er markant lavere end for få år siden, og at renterne befinder i den lave ende historisk set.

Mens ejerlejligheden, finansieret med det billigste lån, koster cirka 4.100 kr. om måneden, så skal man smide 6.000 kr. i husleje for en tilsvarende lejelejlighed på det frie lejeboligmarked, vurderer Danske Bank.
Med et fastforrentet lån uden afdrag – fordi afdrag er det samme som opsparing i boligen, og det er ikke tilfældet med en lejebolig – ender den månedlige udgift for lejlighedskøberen på knap 5.700 kr.

”Det er altså ofte lidt billigere at bo i ejerlejlighed. Med rentetilpasningslån er det endda meget billigere, men det er ikke en rimelig sammenligning, da det indebærer risiko for pludselig stigning i udgiften, og det gør lejeboligen under normale omstændigheder ikke,” siger privatøkonom Las Olsen i Danske Bank til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forældrekøb med skattefordel
Ifølge ejendomsmæglerkæden home bliver mange ejerlejligheder i de større byer handlet som forældrekøb, hvilket giver en yderligere økonomisk fordel i form af skattemæssige fradrag og mulighed for boligsikring til den studerende.

”Et forældrekøb behøver i øvrigt ikke være kortsigtet. Vi ser ofte lejligheder, der bliver købt med længere horisont, fordi der er flere børn i familien, der over en årrække skal studere og flytte hjemmefra. Endelig er der forældre, der selv overvejer at flytte ind i lejligheden, når børnene er rykket videre på boligmarkedet,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.

Hvis man ved, at man kun vil bo i lejligheden i kort tid, skal man dog overveje, om det er mere fornuftigt at leje sig ind – hvis det ellers er muligt at finde en ledig lejebolig, der lever op til ens krav og behov.

Omvendt forholder det sig, hvis man flytter ind for at blive boende længe. Både som ejer og lejer skal man regne med, at der er udgifter ved at flytte ofte – eksempelvis til modernisering af lejelejligheden ved fraflytning eller til en mægler ved salg af ejerlejligheden.

Eje billigst på langt sigt
”På langt sigt må man regne med, at prisen på boliger som minimum følger prisniveauet i samfundet sådan nogenlunde. Det samme gør huslejen i lejeboligen. Det betyder, at lejeboligen bliver dyrere at bo i, mens ejerboligen bliver mere og mere værd for ejeren,” siger Las Olsen til avisen.

Fakta:
Så meget koster det at købe 50 m2 ejerlejlighed (lejlighed til 1 mio. kr.)

Månedlig udgift efter skat (fastforrentet lån/flexlån)
Realkreditlån 2.827 kr./1.240 kr.
Banklån 831 kr./831 kr.
Fællesudgifter 1.500 kr./1.500 kr.
Vedligeholdelse 500 kr./500 kr.
I alt: 5.658 kr./4.071 kr.

Beregning: Danske Bank

Ingen kommentarer: