Dyr eller billig varme lige så vigtig som fastrente- eller F1-lån
Forskellen i varmeregningen til oliefyr og fjernvarme koster husejere det samme som forskellen på realkreditlån med fastrente og F1-lån. Varmepriser er dermed en hemmelig joker på boligmarkedet.
De fleste huskøbere kender boliglånets grundsætning: Fastforrentet lån er her-og-nu dyrere end et lån med variabel rente. De fleste ved også, at et hus med oliefyr generelt er dyrere i varme end et hus med fjernvarme. Men de færreste ved, at forskellen på oliefyr og fjernvarme kan koste en nyslået huskøber det samme som forskellen på 5 % obligationslån og F1-lån. En beregning fra home sætter tal på, hvad valget af boliglån kontra valget af varmekilde betyder for husholdningsbudgettet.
771 kr. pr. måned
For et 140 m2 hus er forskellen på hele 771 kr. om måneden* ved at vælge et hus med fjernvarme frem for et tilsvarende hus med oliefyr, og det svarer omtrent til den kontante besparelse ved at låne 1 mio. kroner med F1-rente frem for 5 % fastforrentet (begge lån er med afdrag), viser beregningen fra home. Forskellen i månedlige udgifter på de to lånetyper er på 831 kr.
Varm joker
Varmeregningen er en hemmelig joker på boligmarkedet, som boligkøbere og boligsælgere med fordel kan have sig for øje.
”Lige nu fokuserer boligkøberne mest på boligpriser og rente, men varmeudgifterne har potentiale til at blive en særdeles vigtig faktor på boligmarkedet de kommende år,” siger Lone Bøegh Henriksen.
Få råd til mere hus
Hvis huset i stedet for olie er opvarmet med el, så betyder varmeudgifterne langt mere end renten på lånet. El koster husejeren tæt på 1400 kr. mere hver måned end fjernvarme.
”Jo mindre varmeregning, jo mere hus kan køberne i princippet få råd til – eller jo billigere kan de sidde i huset. Og det er også en fornuftig tankegang at følge for nuværende boligejere. Hvis de kan skifte til billigere varme eller energirenovere huset, kommer de til at sidde billigere, og deres hus vil fremstå mere attraktivt, når det engang skal sælges,” siger Lone Bøegh Henriksen.
Et realkreditlån på 1 mio. kr. svarer til en kontantpris på 1,25 mio. kr. for huset (80 % realkreditlån, 15 % banklån, 5 % udbetaling). Ifølge Boligmarkedsstatistikken (for 4. kvartal 2010) kan man i 37 af landets 98 kommuner købe mindst 140 m2 for 1,25 mio. kr. Jo højere boligpris, jo mindre fylder varmeregningen i husejerens samlede budget – fordi renteudgifterne til realkreditlånet så vil være større. Det modsatte gælder, hvis det er et billigere hus – her vil varmeregningen udgøre en større andel af budgettet – fordi renteudgifterne vil være lavere.
fredag den 29. april 2011
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar