fredag den 15. april 2011

Både skidt og kanel i boligdebatten


Positive, negative samt forvirrende tal, statistikker og udtalelser kommer rullende ind, så det kan være svært at bevare overblikket – og hvad det mon vil betyde for boligmarkedet. Både for boligejere, boligkøbere - og os ejendomsmæglere. Senest da de Radikale i begyndelsen af ugen luftede en ide om at afvikle fastfrysningen af boligskatten. Dette indlæg i valgkampen fik dog ikke fodfæste og blev afvist af de øvrige partiers ordførere.

De seneste tal for forbrugertilliden viser endelig spirende optimisme blandt os danskere, der kunne tyde på, at vi er ved at komme ud af finanskrisens lange skygge. Regionalt underbygges dette blandt andet i vores egen virksomhed, hvor de 10 forretninger under home LBH i marts måned har haft det største antal handler siden finanskrisens indtog.

Endnu et positivt – endda meget positivt – signal kommer fra Danmarks Statistik, der viser fald i ledighedstallene. Meldingen får blandt andet Danske Bank til at konkludere, at arbejdsmarkedet igen er vendt. Det er godt nyt, for arbejdsløsheden er en af de største trusler mod privatøkonomierne og nationaløkonomien.

I den anden retning trækker de stigende renter. Det er slut med de ultralave renter, som vi har kendt gennem de seneste 24 måneder. Men renten er fortsat lav, og selvom den nu stiger igen, er der langt op til niveauet for bare tre år siden.

Disse både positive og lidt negative meldinger krydres med forvirrende meldinger, nemlig den debat om vores realkreditsystem, som den seneste tid har floreret i dele af pressen. Skal vores realkreditsystem laves om, hvad med afdragsfrihed, hvad med lånegrænsen?

Jeg skal afholde mig fra at gætte på konsekvenser af alle disse ’måske’er’, det er der mange andre, som gør. Jeg vil blot slå fast, at prisniveauet lige nu er markant lavere end for 3-4 år siden, renten er fortsat lav – og der er et flot udbud at vælge imellem.

Derfor: Vælg bolig efter behov og brug din sunde fornuft, det må ærligt talt være det bedste råd!

Lone

Ingen kommentarer: