onsdag den 23. marts 2011

Sådan køber du din første bolig


Her hos home mærker vi lige nu, at flere førstegangskøbere – de yngre par og familier - er på vej ud af deres vinterhi.

”De drømmer nøjagtig lige så meget om at få foden under eget bord, som de altid har gjort, men en del af dem har lurepasset lidt gennem det seneste års tid på grund af usikkerhed om job, økonomi, rente og boligskatter,” konstaterer indehaver Lone Bøegh Henriksen.

Det er forståeligt nok, mener hun, men det betyder, at vi faktisk oplever et opsparet behov for at købe ejerbolig, og vi forventer, at flere købere træder i karakter nu, hvor boligpriserne er faldet over vinteren og renten faktisk stadig er meget lav.

Vi har samlet en række gode råd til førstegangskøberne – og i øvrigt også til dem, der har prøvet at købe bolig før:

Hvad har du råd til? Start med at få lavet en beregning i banken på, hvad du har råd til.
Hvordan vil du bo? Snak om, hvad I lægger mest vægt på ved drømmehuset/-lejligheden.
Hvor vil du bo? Find ud af, hvilke(t) kvarter(er) I kan lide.
Tjek kommunen ud. Kan den opfylde jeres pasningsbehov, hvis I har - eller ønsker – børn.
Søg huset og ring evt. til ejendomsmæglerne for at få hjælp til dine spørgsmål.
Se huset, gå en tur i nabolaget. Passer alt? Så gå videre.
Læs tilstandsrapporten grundigt. Og få din egen håndværker til at se ejendommen efter sammen med dig både ude og inde for at vurdere boligens stand og kvalitet.
Bevar roen. Det er stadig købers marked, og der er mange boliger at vælge i mellem. Men det er svært ikke at blive revet med, når den rigtige bolig dukker op.
Sælger bestemmer. Vær forberedt på, at en bolig kan gå din næse forbi, hvis du forhandler med sælger. Vi ser ind imellem igen flere købere til nogle af boligerne. Ejendomsmægleren kan ikke love dig boligen; det er helt op til sælger, hvem han eller hun vil sælge til.
Få din egen rådgiver. Ejendomsmægleren er sælgers mand, så det er en god ide at få din egen rådgiver. Er alt OK? Så få lavet købsaftale og få evt. forbehold for din banks og rådgiver godkendelse.

Bonustips:
Gå efter en energivenlig bolig.
Hvis du har råd. Huset er nok lidt dyrere, men du bliver glad for de lave driftsomkostninger. Der er stigende tendens til, at køberne lægger vægt på lavt energiforbrug – det bliver en fordel for dig, når du skal sælge igen.

Gå efter en altan
Kigger du efter en lejlighed, så gå efter en med en anvendelig altan. Merprisen vil ofte være beskeden, mens en altan giver lejligheden flere anvendelsesmuligheder og er et plus, når du skal sælge igen.

Ingen kommentarer: