torsdag den 27. januar 2011

Dyrt for boligejere at holde sig tørskoede i fremtiden


Hver tiende danske bolig risikerer at blive oversvømmet, hvis klimaforandringer giver flere voldsomme regnskyl i fremtiden, vurderer Teknologisk Institut ifølge DR.
Og det kan blive dyrt for de danske boligejere, for flere forsikringsselskaber vil stille større krav til boligejerne om at sikre deres kælder bedre mod oversvømmelse. Det kan for eksempel være med de såkaldte højvandslukkere, der forhindrer kloakvand i at blive presset ind udefra.

”Hvis man har en kælder, hvor installationerne sidder lidt uhensigtsmæssigt, og man også har toilet i kælderen, så kan det i nogle tilfælde løbe op i 50.000 kr.,” siger centerchef Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Institut til DR.

Lovmæssigt er det boligejernes eget ansvar, hvis der kommer vand i kælderen. Omvendt er det kommunerne, der skal løse problemet med oversvømmelse, hvis vand trænger ind i huse fra stueplan.

Danskerne ønsker klart at kende risikoen for oversvømmelse, viser en spørgeundersøgelse, som home har gennemført i sit boligpanel. Her svarer 93 % ja til, at de ønsker et offentligt kort, der udpeger, hvor der er risiko for oversvømmelser. Kun 3 % ønsker ikke, at kortet bliver offentligt, mens 4 % svarer ”ved ikke”.

Derfor opfordrer home-kæden myndighederne til, at de opprioriterer det nødvendige forebyggende arbejde. Og hvis kortlægningen bliver gjort offentlig, bør den være gennemtænkt, så den tager hensyn til både nye husejere og de eksisterende boligejere i et område.

”Boligejerne ønsker gennemsigtighed, og det bakker vi op om. I længden vil det være til fordel for alle, hvis risikoen bliver afdækket, fordi det gør det synligt, hvor myndighederne og den enkelte husejer bør forebygge, så færre oplever at få vand i huset,” siger indehaver Lone Bøegh Henriksen.

Ingen kommentarer: