onsdag den 15. december 2010

Fornuftige og forudseende boligejere


Trods det faktum at de danske boligejere set over en bred kam er særdeles fornuftige og har plads i budgettet til fremtidige rentestigninger, så rasler eksperterne jævnligt med sablen i Flexlåns-debatten. Senest med Nationalbankens og ATPs udspil om at sænke belåningsgraden fra de nuværende 80 til 60 procent af boligens værdi.

Forslaget skydes med det samme ned af både regeringen og socialdemokraterne, som mener, at boligejere med Flexlån i dag allerede er kreditgodkendt ud fra, at de har plads i budgettet til fremtidige rentestigninger.

Boligejerne er generelt meget ansvarlige og bevidste om både risiko og fordel ved Flexlån. En af styrkerne ved det danske system er, at der er mange valgmuligheder blandt låntyperne. Og det vil være upassende at lukke muligheden for Flexlån, som jo rent faktisk har fungeret fantastisk gennem alle årene – og især gennem krisen.

Flexlån har siden låntypen blev introduceret i 1996 sparet de danske boligejere for adskillige milliarder kroner i renteudgifter. Disse penge er i stedet gået til forbrug eller vedligeholdelse af boligen, og pengene er på den måde blandt andet med til at støtte op om de hårdt prøvede detail- og bygge-brancher. De senere år har rigtig mange boligejere desuden brugt rentebesparelsen på at få udført energiforbedringer i deres boliger – til glæde for både klimaet og de enkeltes husholdninger.

Ved at tvinge boligejerne til at optage en større del af lånet i lange fastforrentede lån, bliver samme boligejere tvunget til en større månedlig renteudgift, hvoraf rentefradraget i forvejen er beskåret helt ind til benet.
Som udgangspunkt har boligejere med Flexlån nøje overvejet for og imod, inden de har valgt låntype. Tilmed er der i Flexlånskonceptet indbygget nogle muligheder for at afhjælpe eventuelle problemer, hvis renten skulle stige voldsomt og pludseligt. For eksempel ved at skifte til afdragsfrihed.

En anden mulighed for at afhjælpe en stigende renteudgift er at optage et Flexlån af typen T. Det særlige ved denne model er, at renteudsving ikke påvirker ydelsens størrelse men derimod løbetiden. Det betyder, at man får glæde af den lave FlexLåns rente men stadig har en fast ydelse år efter år.

Lone

Ingen kommentarer: