tirsdag den 14. december 2010

Afslag skrumper pga. stigende aktivitet


Udbedring af eventuelle skader og forhandling om overtagelsestidspunkt er de almindeligste årsager til afslag i handelspris
Ofte er der ved en bolighandel et afslag i den endelige handelspris i forhold til udbudsprisen. Sådan har det altid været, og tendensen var særligt udbredt i 2008 og 2009, hvor krisen kradsede på boligmarkedet efter flere års optur.

Gennem 2010 er afslagenes størrelse skrumpet markant, primært fordi der igen er ved at komme godt gang i markedet med stigende aktivitet og flere handler. Vi går med andre ord fra købers marked til en normalisering.

Realkredit Danmark og home har lavet en analyse hvor det fremgår, at der er afslag ved de fleste handler. I år har det været i fire ud af fem handler. Og selv i de tider, hvor det gik hurtigst på boligmarkedet – i 2006 hvor det var udpræget sælges marked – var der afslag i halvdelen af alle handler.

Det er der mange årsager til. Den væsentligste grund er nok, at køberne bruger anmærkninger i tilstandsrapporten til at få et afslag i prisen, så eventuelle kritiske skader kan blive udbedret på sælgers regning.
En anden væsentlig faktor er overtagelsestidspunktet. Køber har måske allerede solgt den tidligere bolig og ønsker at overtage den ny efter to-tre måneder. Men sælger vil helst vente seks-otte måneder, og så finder parterne typisk ud af at forhandle sig frem til et nedslag, så alle er tilfredse.

Antallet af afslag kan isoleret set ikke tages som et udtryk for, hvordan boligmarkedets tilstand er. Derimod handler det mere om, hvor store afslag, der gives. Og de er samlet set faldet gennem det seneste år – især i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, hvor vi igen også er begyndt at se handelspriser, der ender højere end udbudsprisen.

Dette fænomen hører til sjældenhederne i dag, men der er faktisk boliger, der sælges til en højere pris end udbudsprisen. Det drejer sig om cirka to til tre boliger ud af hundrede solgte boliger, som på grund af stor interesse ender i en udbudsrunde.

Ingen kommentarer: