tirsdag den 23. november 2010

Friværdier i bedring


Boligmarkedet er i bedring, og danskernes appetit på at optage nye lån i boligen har været noget mere afdæmpet end tidligere set gennem de seneste godt 10 år, skriver Realkredit Danmark i en ny analyse.
Det har betydet, at danskernes friværdier atter er begyndt at pege snuden opad efter en dramatisk nedtur.

De danske boligejere er set under ét ganske velpolstret. Den gennemsnitlige friværdi i et standard parcelhus løber op i 787.000 kroner i 3. kvartal 2010, mens friværdien i ejerlejligheder og sommerhuse er tæt på 930.000 kroner.
For både parcelhuse og ejerlejligheder er friværdien dog blevet reduceret med tæt ved 35% siden toppen.

Ikke overraskende er der store regionale forskelle i friværdierne. De største friværdier findes generelt i hovedstadsregionen, mens Region Sjælland og Nordjylland placerer sig i bunden. Dykker vi ned på kommuneniveau, så er der en forskel på hele 2,66 mio. kroner i friværdien på et gennemsnitligt parcelhus på Frederiksberg i forhold til Lolland.

De store friværdier til trods i Region Hovedstaden, så er det også her, vi finder den største gældssætning, og dermed alt andet lige den største rentefølsomhed. Har man eksempelvis et 1-årigt afdragsfrit Flexlån®, så vil en rentestigning på 1% betyde en gns. årlig ekstraregning til københavneren på netto 12.600 kroner mod 5.400 kroner i Nordjylland.

Der er næppe udsigt til større stigninger i friværdierne over de kommende kvartaler. På trods af at boligpriserne i visse områder har været kraftig stigende over det seneste års tid, så tegner de seneste indikatorer et billede af stabile til svagt stigende priser, og dertil kommer også, at gælden i boligen sandsynligvis stadigvæk vil vokse i et svagt tempo.

De stigende friværdier og bedringen på boligmarkedet har været en vigtig årsag til, at det private forbrug har været i ganske god form over det seneste års tid med en stigning på 3,3%. En simpel modelberegning illustrerer, at de stigende boligpriser ved udgangen af i år har bidraget til at trække det private forbrug op med cirka 3 mia. kroner.

Ingen kommentarer: