torsdag den 19. juni 2014

Fremtidens boligbehov matches ikke af det aktuelle nybyggeri


Demografiske prognoser peger på en stigende urbanisering og en befolkningssammensætning med flere ældre og enlige. Det betyder, at behovet for boliger vokser, særligt i de store byer. En ny analyse fra Kuben Management peger på, at det aktuelle nybyggeri af boliger, der i gennem flere år været meget lavt, ikke matcher fremtidens behov for boliger. Det kan i værste fald føre til stor boligmangel.

Kuben Management tager i en markedsupdate temperaturen på markedet for udlejningsboliger. En analyse af en række demografiske faktorer peger på, at boligbehovet vil vokse gennem de kommende år, og at det aktuelle boligbyggeri ikke er tilstrækkeligt til at imødekomme fremtidens behov.
Siden 2009 har byggeriet af boliger årligt ligget mellem 10.000 og 15.000, hvilket er langt under gennemsnittet for de seneste 30 år.

Stigende urbanisering
Den mest betydningsfulde demografiske forandring er en stigende urbanisering. Særligt forventes en befolkningstilvækst i Hovedstadsområdet og i Østjylland. I Københavns kommune forventes indbyggertallet at vokse med 108.000 frem mod 2024, hvilket svarer til godt 10.000 tilflyttere om året.
Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at der i Storkøbenhavn kun bygges omkring 1.400 nye boliger om året. I Aarhus forventes en befolkningstilvækst på 38.000 frem mod 2024.

Flere ældre og enlige
Udover den stigende urbanisering forventes andelen af ældre og enlige at vokse. Frem mod 2024 ventes gruppen af borgere ældre end 65 at vokse med over 200.000 personer, mens gruppen af de under 65-årige vil være stabil.
For både ældre og enlige gælder det, at de traditionelt bor færre personer i boligen. Med et faldende antal personer pr. bolig, presses behovet for boliger yderligere op.

Prisfald har mindsket nybyggeriet
En af de væsentligste årsager til det lave niveau for boligbyggeri skal findes i det prisfald på eksisterende boliger, som fulgte efter finanskrisen. Prisfaldet gjorde det mere attraktivt at investere i eksisterende boligbyggeri fremfor at opføre nye bygninger.
På landsplan er det generelle udbud fortsat relativt højt og priserne lave, men særligt i Hovedstadsområdet og i Østjylland er udbuddet faldende og priserne på vej op.

Ingen kommentarer: