torsdag den 15. marts 2012

PRISINDEKS: Vender markedet i år


Prisfald på huse mistede fart i februar. Ejerlejlighederne steg i pris efter 3 måneder med fald

Nye prisindeks fra home og Danske Bank – opgjort på faktiske salgspriser – der følger udviklingen på boligmarkedet helt frem til og med februar 2012, viser, at prisfaldet på huse aftog i styrke i februar, mens lejlighedspriserne kravlede lidt op.

”Huspriserne er faldet set over en tre måneders periode, men vi kan se, at prisfaldet har mistet fart, og faktisk steg huspriserne en anelse i februar, som normalt er lavsæson,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home i en kommentar til de dugfriske tal.

Han tør ikke spå om, hvorvidt priserne skal længere ned, eller bunden er ved at være nået, men hæfter sig ved, at flere førende økonomer peger på 2012 som året, hvor udviklingen vender, samt de positive tendenser fra lejlighedsindekset.

”Nu skal vi lige se en blivende tendens, men lejlighedspriserne er typisk dem, der reagerer først på konjunkturerne. Man kan således formode, at deres stigning kan være det første konkrete varsel om, at økonomerne har ret i, at markedet stabiliserer sig her i 2012.”

”Boligpriserne er allerede faldet markant, og renten er ultra lav. Det er et faktum, at den såkaldte boligbyrde, der viser, hvor stor en andel af en boligejers indkomst, der går til boliglån og boligskatter, nu er den laveste i mere end ti år og endda lavere end i 80’erne. De købere, der går og venter på at ramme ’bunden’ for deres køb, vil først se det i statistikkerne, når vi er forbi,” siger Mads Ellegaard.

”Samtidig med at der kommer positive pip fra de finansielle markeder, ved vi, der er et stort opsparet behov blandt danskerne for at skifte bolig, hvilket giver os forhåbninger om, at 2012 kan blive et bedre år for bolighandler end 2011,” lyder det fra Mads Ellegaard.


Om home Husprisindex

HUSPRISER
homes husprisindeks viser, at priserne på enfamiliehuse på landsplan faldt med 0,6 % fra januar til februar (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.

· Det er fjerde måned i træk med faldende priser. Prisfaldet er dog aftaget i styrke i februar ovenpå det store fald i januar på 2,6 %.

· Priserne er nu på niveau med juni 2005.

· Sammenlignes med februar måned sidste år er priserne faldet 7,8 %, og niveauet er nu 23,7 % lavere end toppen i december 2006.


LEJLIGHEDSPRISER

Ifølge homes ejerlejlighedsprisindeks steg priserne på ejerlejligheder på landsplan med 1,3 % (sæsonkorrigeret) fra januar til februar – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.

· Prisstigningen kommer ovenpå tre måneder med uafbrudt fald.

· Over det seneste år er priserne faldet med 2,7 %, og sammenlignet med toppen i august 2006 er niveauet nu 29,3 % lavere.

· Prisstigningen i februar var drevet af prisstigninger i både Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Kilde: home/Danske Bank

Ingen kommentarer: