torsdag den 22. marts 2012

Huspriserne burde være højere


Forår i luften - nationalbankdirektøren springer ud som boligoptimist

Efter første halvår vender det på boligmarkedet. Det forudser Nationalbankens direktør Nils Bernstein i forbindelse med offentliggørelsen af Nationalbankens kvartalsrapport for 1. kvartal 2012.

”Rapportens afsnit omkring boligmarkedet giver os visse forhåbninger om forår i markedet,” siger kommunikationschef i home Mads Ellegaard og fortsætter:

”Vi har endnu engang nationalbankdirektøren på boligejernes ’side’. Lad os håbe, at det er med til at få flere førstegangskøbere på banen, og sætte skub i tingene,” lyder det fra Mads Ellegaard i en kommentar til kvartalsrapporten.

Nils Bernstein peger på, at boligmarkedet i perioder i den nærmeste fortid har været drevet af selvforstærkende – negative – forventninger, da svækkelsen af boligmarkedet det seneste år ikke kan forklares ud fra udviklingen i renter og indkomster.

”Når boligpriserne falder, kan det være rationelt at udskyde boligkøb og fremskynde boligsalg, hvilket reducerer priserne yderligere. Når der kommer en vending, er der omvendt tilskyndelse til at købe hurtigt og sælge senere, hvilket presser priserne yderligere op. Det gør det svært at forudsige tidspunktet for vendingen i boligpriserne.

I prognosen ventes den negative stemning at bevirke et fortsat fald i huspriserne i første del af året, men mindre end i sidste del af 2011. Herefter stabiliseres markedet med svagt stigende priser.”

Dermed er Nationalbankdirektøren på linje – eller omvendt - med en række økonomer i den finansielle sektor, heriblandt Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, der udtaler:

"Efter alt at dømme vil huspriserne fortsat falde her i starten af 2012, men den seneste tids bedring i den økonomiske nyhedsstrøm og de historisk lave renter giver håb om en form for stabilisering af boligpriserne i løbet af 2. halvår af 2012. Jokerne for boligmarkedet er især den generelle markedspsykologi og styrken af den økonomiske genopretning."

Ingen kommentarer: