torsdag den 1. marts 2012

Far og mor er ’bolighajer’ i stor stil


DOKUMENTATION: Hver femte solgte ejerlejlighed i 2011 var forældrekøb. Nørrebro og Aarhus C topper listen over ’hotspots’ for forældrekøb

For første gang nogensinde kan der nu gives et præcist tal – set over et helt år – for omfanget af ejerlejligheder, der bliver købt af forældre og udlejet til sønnen eller datteren, typisk når de starter på et studium i en af landets store uddannelsesbyer.

Det er muligt, fordi ejendomsmæglerkæden home siden starten af sidste år er begyndt at registrere, om de solgte ejerlejligheder er forældrekøb. Dermed kan der nu trækkes data for hele 2011.

Opgørelsen fra home viser, at der står ’forældrekøb’ på hver femte (20 %) af de handlede ejerlejligheder.
- Den største andel af forældrekøb sker på Nørrebro (postnummer 2200 København N), hvor to ud af tre (67 %) solgte lejligheder er forældrekøb.
- Næstflest forældrekøb er der i det centrale Aarhus (postnummer 8000 og 8200), hvor hver anden (52 %) lejlighed er købt af forældre.
- Tredjeflest er der i Odense C (postnummer 5000) med 45 % forældrekøb.
- Andre populære ’forældrekøbs-postnumre’ i hovedstaden er: København V (29 %), Frederiksberg (27 %) og København K (26 %).
- Færrest – blandt de fire store studiebyer – har der været i Aalborg (postnummer 9000), hvor forældrekøb udgør 13 % af årets handler.

Statistikken fra home bekræfter, at forældrekøb nok er et storbyfænomen, men at der selv inden for samme by kan være særdeles store forskelle.

”Forældrekøb har ’hotspots’, områder, der trækker mere i de unge end andre steder. De unge vil bo centralt, tæt på byens liv, offentlig transport og deres studium, og det ses tydeligt ved, at det er city og de citynære postnumre, der hitter,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.

Forældrekøb er i dag en reel valgmulighed for flere familier, fordi lejlighedspriserne er faldet, og på landsplan er hele 29 % lavere end på toppen i 2006. I Hovedstaden er priserne knap 35 % lavere, mens de i Aarhus er godt 15 % under toppen ifølge home ejerlejlighedsprisindeks.

Ingen kommentarer: