torsdag den 1. december 2011

Længe leve friværdien - trods mindre fald


Sælg villaen og stå med 650.000 kr. i overskud. Danskernes friværdi er fortsat stor trods krise

Hvordan står det egentlig til den der friværdi, som midt i 00’erne var et af danskernes mest populære samtaleemner ved middagsselskaber?

Efter en periode med meget modvind til både økonomien og boligmarkedet står det egentlig ikke så skidt til. Realkredit Danmark har opgjort, hvor stor den samlede friværdi er – altså ejerboligens værdi minus boligejerens boliggæld.

De samlede friværdier er siden 2006 blevet slået tilbage med godt 700 mia. kroner og er i dag på næsten 1.200 mia. kroner – det er det laveste niveau siden slutningen af 2004.


Solidt fundament
Det er altså fortsat pæne summer, selv om friværdierne er lavere nu end tidligere. Forklaringen på de skrumpende friværdier er primært, at mange har øget deres gæld. Samtidig er boligpriserne faldet.

”Over de kommende kvartaler er der udsigt til, at friværdierne fortsat vil være under pres som følge af faldende boligpriser. Samlet set vil det dog ikke ændre billedet af, at danskerne gennemsnitligt set fortsat er velkonsoliderede i en historisk kontekst,” skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.


Ejerlejligheder topper
Oversat til boligmarkedet viser opgørelsen af friværdier, at en gennemsnitlig hussælger vil stå med 650.000 kr. i overskud, hvis de sælger nu. En sælger af et sommerhus vil få 835.000 kr., mens sælgeren af ejerlejligheden vil have tæt på en million i overskud, 920.000 kr.

”De fleste boligejere vil altså stå med en gevinst, hvis de solgte, men det er dem, der er taber penge, der fylder mest i medierne lige nu. Med en gevinst på hånden, et stort udvalg og de historisk lave renter er der faktisk særdeles attraktive muligheder for at skifte bolig,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.

Ingen kommentarer: