fredag den 28. oktober 2011

Husene er nu lige så billige som i oktober 2004


Godt nyt for boligkøbere: Renset for inflation er huspriserne sat syv år tilbage – og samtidig er renten betydeligt lavere end dengang

De nuværende priser er ikke set så lave siden august 2005, kunne man læse i en overskrift, da home og Danske Bank for nyligt sendte sit fælles månedlige prisindeks for salgspriser ud.

Men faktisk er huspriserne slået endnu længere tilbage, når man går tallene yderligere efter i sømmene. Helt nøjagtigt til oktober 2004 – tilbage til tiden før boligpriserne tog sine største år-til-år-stigninger. Det viser en opgørelse, som Danske Bank har lavet på baggrund af data fra home husprisindeks, der er korrigeret for den almindelige prisudvikling i samfundet.

Lav pris og lav rente
Ifølge home husprisindeks var prisen for en kvadratmeter hus 10.180 kroner i november 2004. I dag koster den samme kvadratmeter stort set det samme; 10.210 kr.

”Når vi renser huspriserne for den generelle prisudvikling, så er vi nu på niveau med oktober 2004,” konstaterer økonom i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen.

Ifølge homes kommunikationschef Mads Ellegaard slår opgørelsen en fed streg under det faktum, at boligpriserne er faldet markant og i dag er de laveste i syv år. Oven i købet kan boliglånet optages til en rente, der er betydeligt lavere end i 2004. F1-renten er eksempelvis det halve i dag.
Dermed er to helt centrale vilkår for at skabe flere bolighandler på plads: Lavere boligpriser og rekordlav rente.

Der er kup at gøre
Det er opsigtsvækkende, hvordan boligpriser på samme niveau kan afstedkomme så forskelligartet adfærd hos boligkøberne, mener home.

”I 2004 vrimlede boligkøberne til ejendomsmæglerne og sov bogstaveligt talt foran forretningerne og overbød udbudspriserne. I dag er tonerne unægtelig anderledes. Dur er blevet til mol på boligmarkedet, selv om priserne er de samme, og renten kun er det halve,” siger Mads Ellegaard.

Så det er hverken prisniveauet eller renten, der holder boligkøberne tilbage. Årsagen ligger i, at danskerne føler sig usikre og er ramt af dalende optimisme, konstaterer home.

Allerede i dag er der kup at gøre – for dem der vil investere i en bolig med det formål at forbedre livskvaliteten for sig selv, sin familie og sine børn. Og selv om boligmarkedet ligger betydeligt under et normalt marked, så bliver der fortsat solgt mange boliger hver eneste dag, understreger home.

Ingen kommentarer: