tirsdag den 4. juni 2013

Andelen - studiebolig til lavpris


’Forældrekøb’ af andelsbolig er en overset mulighed. Få ’finten’ her

Der er en smutvej til en billig studiebolig og den går over en andelsbolig.

Stort set alle andelsforeninger kræver, at det er andelshaveren, der bor i lejligheden, og det sætter normalt en stopper for forældrekøb af andele, fordi det lige netop er forældrene, der køber lejligheden og søn eller datter, der bor i den.

Men forældrene kan trods dette sagtens hjælpe med en andel som studiebolig. Har forældrene friværdi i deres ejerbolig er man godt på vej til en studiebolig, der kan være helt op til 40-50 procent billigere end et forældrekøb af en tilsvarende ejerlejlighed, skriver magasinet Penge & Privatøkonomi.

Det er folk så småt ved at få øjnene op for, oplever homes ejendomsmæglere i de store studiebyer:
”Vores mæglere møder et stigende antal forældre og børn, der vælger en andel som studiebolig,” siger Mads Ellegaard, relationschef i home, der forklarer at meget negativ omtale af andelsboliger og høje renter på andelslån har presset priserne langt under tilsvarende ejerlejligheder.

’Andelsfinten’ til en billig studiebolig foregår således:
Søn eller datter låner pengene til købet af andelen af mor og far. For eksempel som et rente- og afdragsfrit familielån. På den måde opnår ’barnet’ en langt lavere rente end ved et traditionelt andelslån i banken og bliver tilmed selv ejer af boligen.
I forbindelse med lånet udfærdiges et gældsbrev, som beskriver de nærmere betingelser for familielånet, der typisk er et såkaldt anfordringslån. Denne type lån kan opsiges med kort varsel af begge parter. Et standard gældsbrev findes gratis på Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentations hjemmeside – abf-rep.dk.

På home.dk kan du se den anslåede tekniske pris på andelslejligheder, der indeholder selve andelsprisen samt lejlighedens andel af foreningens gæld. Denne pris kan du i grove træk sammenligne med priserne på ejerlejligheder.

home understreger i øvrigt, at økonomien i en andelsbolig som udgangspunkt er mere uigennemskuelig end for en ejerlejlighed.

”Derfor anbefaler vi potentielle købere af en andelsbolig at alliere sig med en rådgiver, der kan hjælpe med at belyse andelsboligforeningens samlede økonomi,” slutter Mads Ellegaard, relationschef i home.

(Foto: Palle Peter Skov)